SSC CGL/CHSL English Error Detection Quiz: 30 April

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Error Detection Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letters. If there is no error, indicate corresponding to the option of No Error.

Q1. The Allahabad High Court on Monday dismissed a plea from private power producers seeking relieve from (A) an RBI diktat to banks to take cognizance of a stressed loan (B)/ if repayments were missed even by a day. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. Replace verb ‘relieve’ with noun ‘relief’.
Relief (noun): financial or practical assistance given to those in special need or difficulty.

Q2. The Turkish lira, which has lost (A)/ almost half its value this year, is (B)/ another currency in doldrums. (C) No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Replace ‘in doldrums’ with correct idiomatic expression ‘in the doldrums’ which means ‘in a state of stagnation; lacking activity or progress’.

Q3. The mandate of emerging market central banks in (A)/the current scenario should be to let their currencies find (B)/ their true value in a smooth manner. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S3. Ans.(d)
Sol. No Error.

Q4. Developmental activities of the  (A) / government come to a standstill (B) / due to paucity of funds (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. Replace ‘come’ by ‘have come’. As the sentence doesn’t imply a regular habit, universal truth or general fact but a time based event hence, Perfect Tense is required.

Q5. The boy’s parents were surprised that (A)/ he would excel with athletics since (B)/neither of them played sports in school. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Replace ‘excel with’ by ‘excel in’.
‘Excel in something’ is the correct prepositional usage.

Q6. Some people get used to (A)/ changes very easily (B)/ than others do (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Replace ‘very’ with ‘more’. There is a sense of comparison in the sentence which implies the usage of ‘more easily than’ instead of ‘very easily than’.

Q7. In October 1940, Gandhi, abandoning his original stand, decided to (A)/ launch limited civil disobedience campaign in which leading advocates (B)/of Indian independence were selected to participate one by one. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. Add indefinite determiner ‘a’ before the singular countable subject ‘limited civil disobedience campaign’.

Q8. In the Ganges Delta many large rivers (A)/ come together, both merging and bifurcating (B)/ in a complicated network of channel. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Replace ‘channel’ with ‘channels’. As not one but many channels will form a network.

 

Q9. As Benjamin ran (A)/ next the street, he wondered (B)/ what he should buy. (C)/No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. “Next” should be replaced with “along”.
Along the street means to go parallel to the street.

Q10.”You didn’t answer my (A)/ question,” he said, (B)/ stepping to her. (C)/No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. ‘Stepping towards her’ should be used.
Towards: “in the direction of”.

Q11. Of the two great cities, (A)/ the former is (B)/ biggest. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S11. Ans.(c)
Sol. Change ‘biggest’ to ‘bigger’. When one is chosen out of two, a comparative degree is used.

Q12. My teacher (A)/ did not object (B)/ to me using the mobile phone. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S12. Ans.(c)
Sol. Change ‘me’ in ‘my’. A possessive pronoun will be used before a gerund.

Q13. Most of us are not aware of the fact (A)/that eating some varieties (B)/ of mushrooms result in death.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S13. Ans.(c)
Sol. Use ‘results’ in place of ‘result’.

Q14. He ultimately decided (A)/ to willingly and cheerfully (B)/accept the responsibility entrusted to him. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S14. Ans.(b)
Sol. Rather use ‘to accept willingly and cheerfully’ than ‘accept willingly and cheerfully’.

Q15. A legislation that restricts (A)/ the fundamental rights (B)/of a citizen has no legal force.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S15. Ans.(a)
Sol. Use ‘The’ in place of ‘A’.

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read: 

 

 

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?