SSC CGL/CHSL English Error Detection Quiz: 26 March | Watch LIVE Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Idioms and Phrases Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Q1. The case pertains to the raising(1)/ of “objectionable” slogans at the event(2)/ in 2016 against the hang of Parliament attack mastermind Afzal Guru.(3)/no error (4)
(a)1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

Sol. Here replace “hang” with “hanging” because against is a preposition so it will take noun with it. Hanging will act as a noun(gerund) here.

Q2. Meanwhile the practice of dedicating(1)/ young girls to temples as an offering to appease(2)/ the gods persists not just in Karnataka, but has spread to neighbouring Goa.(3)/ no error (4)
(a)1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

Sol. We use “not just” and “but also” in pair. So, here in first part not just is used so, we need to use also with but here.

 

Q3.The NLS researchers found (1)/ that girls from socio-economic marginalised communities(2)/ continued to be victims of the custom.(3)/ no error (4)
(a)1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

Sol. Replace “socio- economic” with “socio- economically” because marginalized is an adjective so it need adverb to qualify it.

 

Q4. The TISS study buttresses the point (1)/ by stressing that the devadasi system continues to receive custom sanction(2)/ from families and communities. . (3)/ no error (4)
(a)1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

Sol. Replace “custom” from “customary” because here sanction is a noun, so we need adjective to qualify it.

 

Q5. The State’s failure to enhance livelihood sources(1)/ for weaker sections fuel the continuation(2)/ of the practice, the studies underline. .(3)/ no error (4)
(a)1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

Sol. Since subject of sentence “the state’s failure” is singular in nature so use singular verb “fuels” in place of “fuel”.

 

Q6. In the Lok Sabha election, (1)/ voters will assess whether they are better (2)/ today than they were five years ago. (3)/ no error (4)
(a)1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer
Sol. Add “off” with better. Better off is a phrasal verb which means “ in a good financial condition”.

 

Q7. They may well (1)/hold the keys to power(2)/ in the New Delhi. (3)/ no error (4)
(a)1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

Sol. Remove article “the” used with “New Delhi” because we do not use articles with the names of the cities.

 

Q8. Not only it have more MLAs than the Congress,(1)/ but its cadre fights every election(2)/ like there is no tomorrow .(3)/ no error (4)
(a)1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

Sol. Since “not only” is a negative word so we need to use inversion here. So use “does” before it.

 

Q9. It was a gamble(1)/ and she won(2)/ hands up .(3)/ no error (4)
(a)1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

Sol. Replace “up” with “down”. Hands down is idiomatic which means very easily.

 

Q10. The economic upturn began in 2003,(1)/ but voters did not see gains early enough(2)/ for the ruling bloc to reap electoral harvest .(3)/ no error (4)
(a)1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

Sol.
Here electoral harvest is a countable noun so we need article “an” before it.

 

Q11. Cultivators across all strata(1)/ and young people seeking(2)/ productive employment wants answers .(3)/ no error (4)
(a)1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

Sol. Replace “want” from “wants” because two subjects are joined with and and acting as plural here so plural verb will be used.

 

Q12. Uttar Pradesh, a bastion of the BJP, (1)/ has rival Dalit- and Mandal-led parties coalesce(2)/ for the first time in a quarter century .(3)/ no error (4)
(a)1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

Sol. No error

 

Q13. The Modi government is drived(1)/ by ideology and not pragmatism(2)/ on a range of issues .(3)/ no error (4)
(a)1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

Sol. Replace “drived” from “driven” because here sentence supports passive form so we need 3rd form of verb after is and driven is correct form.

Q14. True, Mr. Modi has a wide(1)/ mass appeal than any(2)/ one since Mrs. Gandhi .(3)/ no error (4)
(a)1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

Sol. Here we need to use “wider” in place of “wide” because than is used for comparison and comparative form of wide is wider.

Q15. How voters answer(1)/ that will show(2)/ who they stand .(3)/ no error (4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

Sol. Add Preposition “with” after stand because a bare verb is usually cannot end a sentence. we need proper preposition to make it meaningful.

 

You may also like to read: