SSC CGL/CHSL English Error Detection Quiz: 16 April

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Error Detection Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): In the following questions, some of the sentences have error and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the correct answer. If there is no error. The answer is (d).

Q1. In such delicate matters, we often go with (A) / his advice as he has (B) / been handling such cases effectively (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. No error

Q2. He was too tired that he could not (A) / cross the street even with (B) / the help of a supporter (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Replace ‘too’ by ‘so’.

Q3. It took her a (A)/ long time to get off the death (B)/of her husband. (C)/ No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Get off: to fall asleep; to leave work without permission; to stop discussing a particular subject.
Get over: to return to your usual state of health, happiness after a shock.
Hence ‘to get over’ should be used.

Q4. Let us vie to one (A)/ another in (B)/ doing good. (C)/ No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Vie: to compete
Vie takes prepositions
with- (with somebody)
for – for something
to– to do something
Hence ‘with one another’ is the right usage.

Q5. The old man told (A)/ his sons that (B)/ there was no such thing like luck. (C)/ No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. Here, ‘there is no such thing like luck’ should be used. The sentence is a Universal truth.
Hence, Simple Present Tense will be used.

Q6. I shall go (A)/ by the 3 O’ (B)/ clock’s train.(C)/ No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. No need of possessive case (clock’s). Hence 3 O’clock train is the right usage.

Q7. He reassured to his boss (A) / that he had no plans (B) / to leave the company (c) / No error (d).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Remove preposition ‘to’ after reassured.

Q8. I meant to repair the radio (A)/ but hadn’t time (B) to do it today. (C)/ No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Here ‘today’ has been used
Hence ‘but have no time’ is the right usage.

Q9. When I saw the dress (A) / I knew it was exactly (B) / what I had looked for (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Here use of ‘Past Perfect Continuous’ or ‘Past Progressive’ is apt.
Hence, replace ‘what I had looked for’ by ‘what I had been looking for/ ‘what I was looking for’.

Q10. The heavy-weight fighter (A)/ was knocking out in (B)/ one punch. (C)/ No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Knock out: to make someone unconscious/ defeat a player or team. Moreover, the impact of action ‘knocking out’ in the given context is static not progressive. Hence following the correct Passive voice formation, ‘was knocked out in one punch’ is the right usage.

Q11. I am afraid (A) / I did a mistake (B) / in the calculation (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S11. Ans.(b)
Sol. ‘Make a mistake’ is a pure idiomatic expression.
Hence use ‘I made a mistake’ in place of ‘I did a mistake’.

Q12. The number of applications has risen (A) / this year by (B) / as many as 50% (C) No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S12. Ans.(d)
Sol. No error
‘The number of + ‘Plural noun’ + ‘singular verb’.

Q13. Many a student (A) / have passed (B) / the I.I.T examination (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S13. Ans.(b)
Sol. Here use ‘has’ in place of ‘have’.

Q14. The results of (A)/ the survey were (B)/ fairly disappointing. (C)/ No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S14. Ans.(c)
Sol. fairly (adverb): honestly; in a fairly and reasonable way.
Hence, very/rather disappointing is the right usage.

Q15. When we visited his office, we found (A) / that he was sipping coffee (B) / with some of his colleagues. (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S15. Ans.(d)
Sol. No error

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read: