SSC CGL/CHSL English Comprehensive Quiz: 23 May

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Comprehensive Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-2): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.

Q1. But there is no open dissent at Buddhism, (A)/ and those who discard its dogmas, (B)/as a rule, venerate it as an ethical system.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. Replace ‘at’ with ‘from’.
Dissent means hold or express opinions that are at variance with those commonly or officially held and it takes preposition ‘from’ after it.

Q2. Jim warned the man with the yellow hat (A)/ not to intrude by the meeting or that he (B)/ would have to lock the door.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Replace ‘by’ with ‘on’.
Intrude means ‘to come or enter without invitation, permission, or welcome. And takes preposition ‘on’ with it.

Direction (3-4): Each of the following sentences has a black space and four words are given below it. Select the word you consider most appropriate for the blank space.

Q3. Using different ___________ processes, the pharmaceutical residues in the water were recovered and analyzed.
(a) extrication
(b) extermination
(c) exasperation
(d) extraction

Show Answer

S3. Ans.(d)
Sol. Extrication: the act of releasing from a snarled or tangled condition.
Extermination: killing, especially of a whole group of people or animals.
Exasperation: a feeling of intense irritation or annoyance.
Extraction: the process of removing something, especially by force.
For e.g. The extraction of minerals has damaged the countryside.
Hence option D is the most appropriate choice.

Q4. Uncontrolled discharge of drug-containing __________ in our rivers and other water bodies can potentially make many microbes drug-resistant.
(a) affluent
(b) effluents
(c) amulets
(d) influents

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. Affluent: a tributary stream.
Effluent: liquid waste or sewage discharged into a river or the sea.
Amulet: an ornament or small piece of jewellery thought to give protection against evil, danger, or disease.
Influent: a stream, especially a tributary, which flows into another stream or lake.
Hence option B fits in the context.

Direction (5-6): Improve the bracketed part of the sentence.

Q5. The number of pilgrims descending on the Sagar Island to take a dip at the place where the Ganga meets the Bay of Bengal, (have risen) from 2 lakh in 1990 to 20 lakh in 2018.
(a) have been risen
(b) are rising
(c) has risen
(d) No Improvement

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. ‘The number of + Plural Noun’ is followed by a ‘singular verb’. Hence option C is the correct choice.

Q6. As a loving parent, I believe praise is more (efficacious) than punishment as a form of discipline.
(a) unavailing
(b) counterproductive
(c) abortive
(d) No Improvement

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. Efficacious(adjective): having the power to produce a desired effect.
Hence No improvement is needed.

Direction (7-8): In the following question, out of the four alternatives select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q7. By the book
(a) by deceptive means
(b) to reach a conclusion after a complete investigation
(c) to have a passion for literature
(d) strictly according to the rules

Show Answer

S7. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct meaning.

Q8. Odds and ends
(a) Mixed feelings
(b) Miscellaneous things
(c) Poor condition
(d) Unfounded reasons

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.

 

Direction (9-10): There are four different words out of which one is correctly spelled. Find the correctly spelled word.

Q9.
(a) apihelion
(b) apheleion
(c) aphelion
(d) aphileon

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Option C is correctly spelt.

Q10.
(a) dessication
(b) desiccation
(c) desicattion
(d) desiccaton

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Option B is correctly spelt.

Direction (11-15): The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

Q11. Due to poor organic matter
P- in soil is below the required
Q- incorporation, organic carbon
R- level in most parts of India
(a) RPQ
(b) PQR
(c) QPR
(d) PRQ

Show Answer

S11. Ans.(c)
Sol. The correct sequence is ‘QPR’.

Q12. Out-of-the-box statecraft
P- economic growth
Q- would bring dividends
R- in peace of mind, savings and
(a) RQP
(b) QRP
(c) PRQ
(d) PQR

Show Answer

S12. Ans.(b)
Sol. The correct sequence is ‘QRP’.

Q13. Is our national identity
P- needs to be shrouded in a
Q- of such a loose character that it
R- cloak of anodyne conformity?
(a) QPR
(b) RQP
(c) PQR
(d) PRQ

Show Answer

S13. Ans.(a)
Sol. The correct sequence is ‘QPR’.

Q14. This is what comes
P- who sits below the Finance Minister
Q- and not consulting the economist
R- out of not knowing economics
(a) QRP
(b) RQP
(c) PRQ
(d) PQR

Show Answer

S14. Ans.(b)
Sol. The correct sequence is ‘RQP’.

Q15. The pith helmets
P- gone, but the blood
Q- has never dried
R- may have long
(a) RPQ
(b) RQP
(c) PQR
(d) QPR

Show Answer

S15. Ans.(a)
Sol. The correct sequence is ‘RPQ’.

 Get free Study Material For All SSC Exams

You may also like to read: 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?