SSC CGL/CHSL English Antonyms Quiz: 6 April

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Antonyms Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): In the following questions, some parts of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Direction (1-15): In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Q1. CALLOW
(a) Secretive
(b) Immoral
(c) Belated
(d) Sophisticated

Show Answer

S1. Ans.(d)
Sol. Callow: inexperienced and immature.
Sophisticated: intelligent or made in a complicated way and therefore able to do complicated tasks.
Hence option D is the correct antonym.

Q2. EULOGISTIC
(a) Annoying
(b) Rigidity
(c) Rationality
(d) Critical

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. Eulogistic: formally expressing praise.
Critical: expressing adverse or disapproving comments or judgments.
Hence option D is the correct antonym.

Q3. PANEGYRIC
(a) Nugatory
(b) Criticism
(c) Fantasy
(d) Grandeur

Show Answer

S3. Ans.(b)
Sol. Panegyric: a public speech or published text in praise of someone or something.
Criticism: the expression of disapproval of someone or something on the basis of perceived faults or mistake.
Hence option B is the correct antonym.

Q4. SAVANT
(a) Amateur
(b) Academic
(c) Pundit
(d) Egghead

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. Savant: a person of learning; especially; one with detailed knowledge in some specialized field.
Amateur: a person unskilled in or having only a superficial knowledge of a subject or activity.
Hence option A is the correct antonym.

 

Q5. IMPUGNABLE
(a) Dicey
(b) Debatable
(c) Indubious
(d) Hazy

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. Impugnable: subject to being discredited.
Indubious: doubtless; certain.
Hence option C is the correct antonym.

 

Q6. ROMP
(a) Caper
(b) Cavort
(c) Sulk
(d) Frisk

Show Answer

S6. Ans.(c)
Sol. Romp: to play and run about happily
Sulk: to be angry or irritable about something.
Hence option C is the correct antonym.

 

Q7. DISLODGE
(a) Shift
(b) Overturn
(c) Attach
(d) Oust

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol. Dislodge: knock or force out of position.
Attach: join or fasten (something) to something else.
Hence option C is the correct antonym.

 

Q8. FILCH
(a) Snatch
(b) Contribute
(c) Heist
(d) Hook

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Filch: pilfer or steal (something, especially an item of small value) in a casual way.
Contribute: give (something, especially money) in order to help achieve or provide something.
Hence option B is the correct antonym.

 

Q9. INVIDIOUS
(a) Undesirable
(b) Greedy
(c) Charitable
(d) Ignite

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Invidious: (of an action or situation) likely to arouse or incur resentment or anger in others.
Charitable: full of love for and goodwill toward others.
Hence option C is the correct antonym.

Q10. PERVERSION
(a) Depravity
(b) Agitated
(c) Lavish
(d) Virtue

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. Perversion: distortion or corruption of the original course, meaning, or state of something.
Virtue: conformity to a standard of right; morality.
Hence option D is the correct antonym.

 

Q11. IMPECUNIOUS
(a) Affluent
(b) Comatose
(c) Ruthless
(d) Superficial

Show Answer

S11. Ans.(a)
Sol. Impecunious: having little or no money.
Hence option A is the correct antonym.

Q12. FLOG
(a) Whop
(b) Compliment
(c) Flay
(d) Flax

Show Answer

S12. Ans.(b)
Sol. Flog: beat (someone) with a whip or stick as a punishment.
Compliment: a polite expression of praise or admiration.
Hence option B is the correct antonym.

Q13. DEVOUT
(a) Pious
(b) Pure
(c) Treacherous
(d) Ardent

Show Answer

S13. Ans.(c)
Sol. Devout: having or showing deep religious feeling or commitment.
Treacherous: likely to betray trust; unreliable.
Hence option C is the correct antonym.

Q14. ACCENTUATE
(a) Disparage
(b) Enunciate
(c) Aggrandize
(d) Exhort

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Accentuate: to make (something) more prominent or noticeable.
Disparage: regard or represent as being of little worth.
Hence option A is the correct antonym.

 

Q15. REPINE
(a) Gripe
(b) Rejoice
(c) Quibble
(d) Bleat

Show Answer

S15. Ans.(b)
Sol. Repine: to express dissatisfaction, pain or resentment usually tiresomely.
Rejoice: feel or show great joy or delight.
Hence option B is the correct antonym.

 

You may also like to read: