SSC CGL/CHSL English Antonyms Quiz: 19 March| Watch LIVE Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Antonyms Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Q1. Frazzle
(a) prostration
(b) vigor
(c) enervation
(d) lassitude

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Frazzle means the state of being completely exhausted.
Vigor means physical strength and good health.

Q2. Hew
(a) prune
(b) chop
(c) agglutinate
(d) cleave

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Hew means chop or cut (something, especially wood or coal) with an axe, pick, or other tool.
Agglutinate means firmly stick or be stuck together to form a mass.

 

Q3. Rake
(a) harrow
(b) scatter
(c) scour
(d) enfilade

Show Answer

S3. Ans.(b)
Sol. Rake means draw or drag (something) through something with a sweeping movement.
Scatter means throw in various random directions.

 

Q4. Contrive
(a) concoct
(b) plot
(c) forge
(d) raze

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. Contrive means create or bring about (an object or a situation) by deliberate use of skill and artifice.
Raze means completely destroy.

 

Q5. Expunge
(a) gut
(b) omit
(c) zap
(d) insert

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Expunge means obliterate or remove completely (something unwanted or unpleasant). Hence ‘Insert’ is the correct choice.

 

Q6. Sortie
(a) raid
(b) assault
(c) sally
(d) retreat

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Sortie means come out from a defensive position to make an attack.
Retreat means change one’s mind or plans as a result of criticism or difficulty.

 

Q7. Pejorative
(a) rude
(b) complimentary
(c) derisive
(d) cheeky

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Pejorative means expressing contempt or disapproval.
Complimentary means expressing a compliment; praising or approving.

 

Q8. Snag
(a) hurdle
(b) boon
(c) bug
(d) glitch

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Snag means an unexpected or hidden obstacle or drawback.
Boon means a thing that is helpful or beneficial.

 

Q9. Procure
(a) forfeit
(b) appropriate
(c) solicit
(d) wangle

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. Procure means obtain (something), especially with care or effort.
Forfeit means lose or be deprived of (property or a right or privilege) as a penalty for wrongdoing.

 

Q10. Refulgent
(a) dark
(b) loud
(c) rough
(d) sweet

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. Refulgent means shining very brightly.
Hence option A is the correct antonym.

 

Q11. Fuddle
(a) upset
(b) explicate
(c) nonplus
(d) rattle

Show Answer

S11. Ans.(b)
Sol. Fuddle means confuse or stupefy (someone),
Explicate means something which is explicit or clear.

 

Q12. Astringe
(a) liberate
(b) constringe
(c) circumscribe
(d) tauten

Show Answer

S12. Ans.(a)
Sol. Astringe means to contract or become contracted.
Liberate means set (someone) free from imprisonment, slavery, or oppression.

 

Q13. Discrepant
(a) contrary
(b) dissonant
(c) harmonious
(d) variance

Show Answer

S13. Ans.(c)
Sol. Discrepant means lacking agreement; differing; at variance; inconsistent.
Harmonious means free from disagreement or dissent.

Q14. Succumb
(a) resist
(b) injure
(c) cure
(d) frank

Show Answer

S14. Ans.(a)
Sol. Succumb means fail to resist pressure, temptation, or some other negative force.
Resist means withstand the action or effect of.

Q15. Bland
(a) sickly
(b) insipid
(c) tame
(d) lively

Show Answer

S15. Ans.(d)
Sol. Bland means lacking strong features or characteristics and therefore uninteresting.
Lively means full of life and energy; active and outgoing.

You may also like to read: