Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home English SSC CGL/CHSL English Antonyms Quiz: 18 April

SSC CGL/CHSL English Antonyms Quiz: 18 April

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Antonyms Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

About Course:

Prepare for all SSC exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc from India’s Best Teaching Educators!

About SSC ka Maha Pack:
SSC ka Maha Pack is a full-fledged course which incorporates all the essentials like Live online classes, Test series, Video courses, eBooks & countless unprecedented features that will help you excel in all the upcoming Teaching exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc

Includes:
You get access to:

  • 200+ Hours of Live Classes
  • 300+ Recorded Videos
  • 500+ Total Tests
  • 100+ Ebooks 
  • Teacher's Class Notes/Slides.   


Course Language
Classes: Hindi and English (Bilingual)
Study Material: English and Hindi
Tests: English and Hindi

Validity: 1 Month

Offer available for ADDA247 APP. Download the APP Now.

SSC Test Pack Online Test Series
  1. 1400+ Tests
  2. Detailed Solutions and Analysis
  3. Content by Expert Faculties
Validity
  1. 14 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
699 49/month
BUY NOW

Q1. RECUPERATE
(a) Rally
(b) Worsen
(c) Domain
(d) Bailiwick

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Recuperate: recover from illness or exertion.
Hence ‘Worsen’ is the correct antonym.

Q2. IMBED
(a) Avulse
(b) Engraft
(c) Despotism
(d) Empathy

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Imbed: to enclose closely in or as if in a matrix or to make something an integral part of.
Avulse: to pull off or tear away forcibly.
Hence ‘Avulse’ is the correct antonym.

Q3. RETREAT
(a) Approach
(b) Asylum
(c) Unerring
(d) Cherish

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Retreat: change one’s mind or plans as a result of criticism or difficulty.
Approach: a way of dealing with a situation or problem.
Hence ‘Approach’ is the correct antonym.

Q4. TRAMPLE
(a) Squash
(b) Tread
(c) Aid
(d) Murky

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Trample: tread on and crush.
Aid: help or support (someone or something).
Hence ‘Aid’ is the correct antonym.

Q5. ROMPING
(a) Capering
(b) Cavorting
(c) Restful
(d) Foolish

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. Romp: play roughly and energetically.
Hence Restful is the correct antonym.

Q6. SURLY
(a) Prevent
(b) Pleasant
(c) Grouchy
(d) Dapper

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Surly: bad-tempered and unfriendly.
Hence ‘Pleasant’ is the correct antonym.

Q7. SWELTERING
(a) Smelly
(b) Clammy
(c) Freezing
(d) Cozy

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Sweltering: stifling; very hot and uncomfortable
Cozy: warm, comfortable and safe.
Clammy: clamp in an unpleasant way.
Hence ‘Freezing’ is the correct antonym.

Q8. DOWDY
(a) Unkempt
(b) Slobby
(c) Spruce
(d) Mussy

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. Dowdy: not neatly or well-dressed or cared for.
Spruce: (of a person) tidy and clean in appearance.
Unkempt: having an untidy or dishevelled appearance.
Hence ‘Spruce’ is the correct antonym.

Q9. DOWNCAST
(a) Droopy
(b) Dejected
(c) Gladsome
(d) Wailing

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Downcast: feeling unhappiness.
Droopy: lacking strength or spirit.
Gladsome: having a cheerful disposition.
Hence ‘Gladsome’ is the correct antonym.

Q10. FIDGETY
(a) Composed
(b) Restive
(c) Twitchy
(d) Antsy

Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Fidgety: inclined to fidget; restless or uneasy.
Composed: having one’s feelings and expressions under control; calm.
Hence ‘Composed’ is the correct antonym.

Q11. WELTER
(a) Orderliness
(b) Tumble
(c) Mishmash
(d) Empathy

Show Answer

S11. Ans.(a)
Sol. Welter: a state in which everything is out of order.
Orderliness: the quality or state of being orderly.
Mishmash: a confused mixture of things.
Hence ‘Orderliness’ is the correct antonym.

Q12. VERDANT
(a) Barren
(b) Green
(c) Beautiful
(d) Leafy

Show Answer

S12. Ans.(a)
Sol. Verdant: green with grass or other rich vegetation.
Thus the correct antonym is ‘Barren’.

Q13. SLAPDASH
(a) Careful
(b) Violent
(c) Pervasive
(d) Scarce

Show Answer

S13. Ans.(a)
Sol. Slapdash: done too hurriedly and carelessly.
Hence the correct antonym is ‘Careful’.

Q14. ENNUI
(a) Poverty
(b) Shortage
(c) Excitement
(d) Fearlessness

Show Answer

S14. Ans.(c)
Sol. Ennui: a feeling of utter weariness and discontent resulting from satiety or lack of interest; boredom.
Hence the correct antonym is ‘Excitement’.

Q15. OFFICIOUS
(a) Repose
(b) Unofficial
(c) Indifferent
(d) Attached

Show Answer

S15. Ans.(c)
Sol. Officious: too eager to tell people what to do and having too high an opinion of your own importance.
Indifferent: showing no concern in attitude or action.
Hence the correct antonym is ‘Indifferent’.

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read: 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD