SSC CGL/CHSL English Active Passive Voice Quiz: 1 April| Watch LIVE Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Active Passive Voice Quiz with detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): The sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice and mark it in the Answer Sheet.

Q1. She was to sell the watch.
(a) The watch to be sold by her.
(b) The watch was to be sold by her.
(c) The watch was to sold by her.
(d) The watch had to be sold by her.

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Active Voice: Subject + is/am/are/was/were + to + V1 (1st form) + object.
Passive Voice: Object + is/am/are/was/were (according to the object=new subject) + to + be + V3 (3rd form) + by subject.

Q2. People claim to have seen the suspect in several cities.
(a) The suspect is being seen in several cities.
(b) The suspect is claimed to have been seen in several cities.
(c) The suspect is claimed to be seen in several cities.
(d) The suspect is claimed to have seen in several cities.

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Present Indefinite Tense in Active Voice changes to ‘is/am/ are + V3’ in Passive Voice and Present Perfect Tense in Active Voice ‘has /have + V3’ changes to ‘has/ have + been + V3’ in Passive Voice.

Q3. The traitors should be shot dead.
(a) They should have shot the traitors dead.
(b) They shot the traitors dead.
(c) They should shoot the traitors dead.
(d) They shall shoot the traitors dead.

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. Passive voice: Object + Modal + be + V3 + by + Sub (if present)
Active voice: Sub. + modal + V1 + object.

Q4. This is being taught by her.
(a) She is teaching this.
(b) This will be taught by her.
(c) She can teach this.
(d) She has to teach this.

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. Active voice: Sub + Verb (First form) + ing + Object
Passive voice: Object + Verb (H-V) + being + V3 + by Sub.

 

Q5. Call my neighbor immediately.
(a) Let my neighbor be called immediately
(b) My neighbor is to be called immediately.
(c) Let my neighbor called immediately.
(d) My neighbor was to be called immediately.

Show Answer

S5. Ans.(a)
Sol. Given sentence is imperative with object.
Conversion rule is ‘Let + Object + be + V3’.

 

Q6. Who completed it?
(a) It was completed?
(b) Was it completed?
(c) By whom it was completed?
(d) By whom was it completed?

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. In interrogative sentences beginning with how, what, why where (Wh family)
Conversion rule is Wh+ H.V + Object + Verb (according to the tense of the sentence).
Except who and whom.
If the Interrogative sentence is beginning with “Who, change it into ‘by whom’ and then follow the same pattern.

 

Q7. Do they sell fruits?
(a) Do fruits sold by them?
(b) Are fruits sold by them?
(c) Do fruits sell by them?
(d) Do fruits be sold by them?

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. In interrogative sentences, other than wh. Family
Active voice – Do + Sub. + V1 + Object
Passive – H.V (acc. to the number of object) + Object + V3 + by + Sub.

 

Q8. The news had surprised us.
(a) We had been surprised at the news.
(b) We had been surprised by the news.
(c) We were surprised at the news.
(d) We had surprised by the news.

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. A.V. – Sub + had + V3 + Object
P.V – Object + had been + V3 + by + Sub.
Note – Certain verbs take Particular Prepositions with them for e.g. surprised at, engulfed in, decorated with, contain in. Hence, In ‘by + Sub’, ‘by’ is being replaced by these particular prepositions.

 

Q9. The room was cleaned.
(a) The room should be cleaned.
(b) The cleaner cleaned the room.
(c) The room has got cleaned.
(d) Someone cleaned the room.

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. If the sentence is given in Passive without ‘by subject’.
Use that subject in active voice that generally does that work.

Q10. I am to do it.
(a) It is to be done by me.
(b) It is to do by me.
(c) It should be done by me.
(d) It has to be done by me.

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. Active→ To + V1
Passive→ To + be + V3.

 

Q11. Paint the windows.
(a) Windows should be painted
(b) Let the windows be painted
(c) Let be the windows painted
(d) Windows are to be paint

Show Answer

S11. Ans.(b)
Sol. Imperative sentences with ‘object’ changes into ‘Let + object + be + V3’ in Passive Voice.

 

Q12. Can she control this situation?
(a) Can this situation be controlled by her?
(b) Can this situation been controlled by her?
(c) Can this situation controlled by her?
(d) Can the situation be controlled by her?

Show Answer

S12. Ans.(a)
Sol. Active – Modal (can, may, might, could, should etc.) + Subject + V₁ (1st) + Object.
Passive – Modal + Object + be + V₃ (III form) + by + Subject.

 

Q13. I have to deposit some money.
(a) Some money has to be deposited by me.
(b) Some money have to be deposited by me.
(c) Some money has to deposit by me.
(d) Some money has to be deposit by me.

Show Answer

S13. Ans.(a)
Sol. Active Voice: Subject + has/have + to + V1 (1st form) + object.
Passive Voice: Object + has/have (according to the object= new subject) + to + be + V3 (3rd form) + by subject. Moreover, money is an uncountable noun, hence will take ‘has’ with it.

Q14. Why do you waste time?
(a) Why is time wasted by you?
(b) Why is time been wasted by you?
(c) Why has time been wasted by you?
(d) Why is time being wasted by you?

Show Answer

S14. Ans.(a)
Sol. Active – What/Why/When ……. + do/does + Subject + V₁ + Object?
Passive – What/Why/When … + H.V (according to object of active voice) + Object + V₃ (III form) + by + Subject.

 

Q15. Can we send the parcel tomorrow?
(a) Can be the parcel sent by us tomorrow?
(b) Can we be sent by the parcel tomorrow?
(c) Can the parcel be sent by us tomorrow?
(d) Can the parcel sent by us tomorrow?

Show Answer

S15. Ans.(c)
Sol. Can + Sub + V1 + object → Can + Object + be + V3 + by + Sub.

 

You may also like to read: