SSC CGL Static Awareness Questions : 16th March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Earth Day is observed on which of the following date?
पृथ्वी दिवस निम्नलिखित में से किस तारीख को मनाया जाता है?
(a) April 22/22 अप्रैल
(b) April 17/17 अप्रैल
(c) April 27/27 अप्रैल
(d) April 28/28 अप्रैल

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Earth Day is an annual event, celebrated on April 22, on which day events worldwide are held to demonstrate support for environmental protection. It was first celebrated in 1970, and is now coordinated globally by the Earth Day Network and celebrated in more than 193 countries each year.

Q2. India Army’s Operation ‘Saiyam’ was related to:
भारत सेना का ऑपरेशन ‘संयम’ किससे संबंधित था:
(a) Kashmir / कश्मीर
(b) Indo-China Border in the Central Region/ मध्य क्षेत्र में भारत-चीन सीमा
(c) North-East / उत्तर पूर्व
(d) Indo-Pak Border in Punjab and Rajasthan / पंजाब और राजस्थान में भारत-पाक सीमा

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. ‘Operation Saiyam’ – a unique Army operation to defuse about 20,000 unexploded bombs weighing about 50 tonnes that had arrived in waste steel scrap at the dry port of Dhandari Kalan (Ludhiana), thereby preventing any possible disaster in the civil areas in and around Ludhiana.

Q3. The adoption of High Yielding Variety Programme in Indian Agriculture started in
भारतीय कृषि में हाई यिएल्डिंग वैरायटी प्रोग्राम किस वर्ष में शुरू हुआ?
(a) 1968
(b) 1967
(c) 1966
(d) 1965

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. The High Yielding Variety Programme (HYVP) was launched in the Kharif of 1966-67 with an objective to attain self-sufficiency in food by 1970-71. The core philosophy of the programme was to increase the productivity of food grains by adopting latest varieties of inputs of crops. Introduction of new high yielding varieties of improved seeds and enhanced application of the fertilisers and extended use of pesticides were its main features.

Q4. Who is the author of book “Is New York Burning”?
” Is New York Burning” पुस्तक के लेखक कौन हैं?
(a) John Gresham/ जॉन ग्रेशम
(b) Lapiere and Collins/ लैपियर और कोलिन्स
(c) Christopher Paolini Knaul/ क्रिस्टोफर पाओलिनी कन्नुल
(d) Michael Moor/ माइकल मूर

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Dominique Lapierre is a French author and Larry Collins was an American. They both are the author of “Is New York Burning”.

Q5. Earth Summit was held in
पृथ्वी शिखर सम्मेलन कहाँ आयोजित किया गया था?
(a) USA/ अमेरीका
(b) UK/ यूके
(c) Brazil/ ब्राज़िल
(d) Australia / ऑस्ट्रेलिया

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. The United Nations Conference on Environment and Development (UNCED), also known as the Rio de Janeiro Earth Summit , Rio Summit, Rio Conference, and Earth Summit was a major United Nations conference held in Rio de Janeiro from 3 to 14 June 1992. In 2012, the United Nations Conference on Sustainable Development was also held in Rio, and is also commonly called Rio+20 or Rio Earth Summit 2012. It was held from 13 to 22 June.

Q6. The Government of which State has instituted the ‘Tansen Samman’?
किस राज्य की सरकार ने ‘तानसेन सम्मान’ की स्थापना की है?
(a) Uttar Pradesh /उत्तर प्रदेश
(b) Madhya Pradesh /मध्य प्रदेश
(c) Gujarat /गुजरात
(d) Maharashtra /महाराष्ट्र

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Tansen Samaroh or Tansen Sangeet Samaroh is celebrated every year in the month of December in Behat village of Gwalior district, Madhya Pradesh. It is a 4 day musical extravaganza. Artist and music lovers from all over the world gather here to pay tribute to the Great Indian Musical Maestro Tansen.

Q7. National Science Day in India is celebrated on
भारत में राष्ट्रीय विज्ञान दिवस कब मनाया जाता है?
(a) 30th April /30 अप्रैल
(b) 1st February /1 फ़रवरी
(c) 19th June/19 जून
(d) 28th February/28 फ़रवरी

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. National Science Day is celebrated in India on 28 February each year to mark the discovery of the Raman effect by Indian physicist Sir Chandrasekhara Venkata Raman on 28 February 1928.

Q8. Who is the present Secretary General of the United Nations?
संयुक्त राष्ट्र के वर्तमान महासचिव कौन हैं?
(a) Javier Perez de Cuellar / जेवियर पेरेज़ डे क्यूलेर
(b) Kofi Annan / कोफी अन्नान
(c) U. Thant / यू थांट
(d) Antonio Guterres/ एंटोनियो गुटेरेस

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. The current Secretary-General is António Guterres, appointed by the General Assembly on 13 October 2016.

 

 

Q9. Gulf Of Kutch National Park is situated in which of the following Indian state/UT?
कच्छ राष्ट्रीय उद्यान की खाड़ी निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य / केन्द्र शासित प्रदेश में स्थित है?
(a) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(b) Assam/असम
(c) Gujarat/गुजरात
(d) West Bengal/पश्चिम बंगाल

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Located in the state of Gujarat, The Gulf of Kutch National Park is the first marine national park in India. The national park is located on an island in the Arabian Sea and is a home to several species of coral, Dolphins, Whales and the massive Whale Sharks.
      

Q10. Chandil Dam is in which of the following state?
चांडिल डैम निम्नलिखित में से किस राज्य में है?
(a) Karnataka/कर्नाटक
(b) Tamil Nadu/तमिल नाडू
(c) Jharkhand/झारखण्ड
(d) Maharashtra/महाराष्ट्र

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. Chandil is a census town in Seraikela Kharsawan district in the state of Jharkhand, India. The first commercial sponge iron plant in India is located at Umesh Nagar in Chandil.

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19