SSC CGL Polity Questions : 28th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. What was be the maximum interval between two Sessions of Parliament?
संसद के दो सत्रों के बीच अधिकतम अंतराल क्या हो सकता है?
(a) Three months / तीन महीने
(b) Four months / चार महीने
(c) Six months / छः महीने
(d) Nine months / नौ महीने

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol.A session is the period between the commencement of the house sitting and prorogation, dissolution or end of normal term. The maximum gap between two sittings should not be more than 6 months. That means, The parliament should meet at least twice a year.

 

Q2. How are legislative excesses of Parliament and Assemblies checked?
संसद और राज्य विधानसभाओं की अतिरिक्त सम्वेदनशीलता पर रोक कैसे लग सकती है?
(a) Intervention from President/Governor / राष्ट्रपति / राज्यपाल से हस्तक्षेप
(b) No-confidence motions / अविश्वास प्रस्ताव
(c) Judicial review / न्यायिक समीक्षा
(d) Generalelections/आमचुनाव

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol.Judicial Review refers to the power of the judiciary to interpret the constitution and to declare any such law or order of the legislature and executive void, if it finds them in conflict the Constitution of India. The Constitution of India is the supreme law of the land.The power of Judicial Review is incorporated in Articles 226 and 227 of the Constitution insofar as the High Courts are concerned. In regard to the Supreme Court Articles 32 and 136 of the Constitution, the judiciary in India has come to control by judicial review every aspect of governmental and public functions.

Q3. The concept of “Directive Principles of State Policy” adopted in the Indian Constitution from which Nation?
किस राष्ट्र से, भारतीय संविधान ने “राज्य के नीति निर्देशक सिद्धांतों” की अवधारणा को अपनाया है?
(a) Ireland / आयरलैंड
(b) U.S.A. / यू.एस.ए
(c) Canada / कनाडा
(d) Australia /ऑस्ट्रेलिया

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol.The concept of Directive Principles of State Policy was borrowed from the Irish Constitution. The makers of the Constitution of India were influenced by the Irish nationalist movement. Hence, the Directive Principles of the Indian constitution have been greatly influenced by the Directive Principles of State Policy.

Q4. The function of Pro-tem Speaker is to
प्रो-टेम स्पीकर का कार्य है:
(a) Conduct the proceedings of the house in the absence of the Speaker / अध्यक्ष की अनुपस्थिति में सदन की कार्यवाही का आयोजन करता है
(b) officiate as Speaker when a Speaker is unlikely to be elected / जब अध्यक्ष चुने जाने की संभावना नहीं है तो अध्यक्ष के रूप में कार्य करना
(c) Swearing in members and hold charge till a regular Speaker is elected / सदस्यों को शपथ दिलाता है और एक स्थाई स्पीकर के चुने जाने तक प्रभार धारण करता है
(d) Check if the election certificates of the members are in order / जांच करता है कि सदस्यों के चुनाव प्रमाण पत्र क्रम में हैं.

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Pro-tem Speaker is a temporary speaker appointed for a limited period of time to conduct the works in Lok Sabha or in state legislatures. After a general election and the formation of a new government, a list of senior Lok Sabha members prepared by the Legislative Section is submitted to the Minister of Parliamentary Affairs, who selects a protem speaker. The appointment has to be approved by the president.

Q5. The maximum strength of the elected members of Rajya Sabha?
राज्यसभा के निर्वाचित सदस्यों की अधिकतम संख्या कितनी है?
(a) 245
(b) 238
(c) 250
(d) 248

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol.Article 80 of the Constitution lays down the maximum strength of Rajya Sabha as 250, out of which 12 members are nominated by the President and 238 are representatives of the States and of the two Union Territories.

Q6. The Legislative Council in a State in India may be created or abolished by the
भारत के किसी राज्य में विधान परिषद बनाई या समाप्त किस के कहने पर की जा सकती है?
(a) President on the recommendation of the Governor / राष्ट्रपति द्वारा राज्यपाल की सिफारिश पर
(b) Parliament/संसद
(c) Parliament after the State Legislative Assembly passes a resolution to that effect./ राज्य विधानसभा के बाद संसद उस आशय का प्रस्ताव पारित करती है
(d) Governor on a recommendation by the State Cabinet/ राज्य मंत्रिमंडल द्वारा राज्यपाल की सिफारिश पर

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol.Article 169: Abolition or creation of Legislative Councils in States:Notwithstanding anything in Article 168, Parliament may by law provide for the abolition of the Legislative Council of a State having such a Council or for the creation of such a Council in a State having no such Council, if the Legislative Assembly of the State passes a resolution to that effect by a majority of the total membership of the Assembly and by a majority of not less than two-thirds of the members of the Assembly present and voting.

 

Q7. Which amidst the following States has a Legislative Council?
निम्नलिखित राज्यों में से किस के पास विधान परिषद है?
(a) Gujarat/गुजरात
(b) Orissa/उड़ीसा
(c) Telangana/तेलंगाना
(d) Punjab/पंजाब

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. The Vidhan Parishad or Legislative Council is the upper house in those states of India that have a bicameral legislature. Total Number of the Legislative Council should not exceed the 1/3rd of the total number of members of the Legislative assembly, but it should not be less than 40 (Article 171). However, Jammu & Kashmir is an exception to this where the upper house has strength of 36 only. This is because; J & K assembly is created as per the J & K constitution and Part VI is not applicable to Jammu & Kashmir.As of 2017, seven states have a Legislative Council.They are Andhra Pradesh, Bihar, Jammu and Kashmir, Karnataka, Maharashtra, Telangana, and Uttar Pradesh.They are elected by local bodies, legislative assembly, governor, graduates, teacher etc.

Q8. Money Bill can be introduced in the State Legislative Assembly with the prior permission of the
धन विधेयक राज्य विधान सभा में किस की पूर्व अनुमति के साथ प्रस्तुत किया जा सकता है?
(a) Governor of the State/ राज्य के राज्यपाल
(b) Chief Minister of the State/ राज्य के मुख्यमंत्री
(c) Speaker of Legislative Assembly/ विधानसभा अध्यक्ष
(d) Finance Minister of the State/ राज्य के वित्त मंत्री

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol.The governors and lieutenant-governors/administrators of the states and union territories of India have similar powers and functions at the state level as that of the President of India at Union level. Governors exist in the states while lieutenant-governors exist in union territories and in the National Capital Territory of Delhi.
  

Q9. The Council of Ministers in a State is collectively responsible to
किसी राज्य में मंत्रिपरिषद सामूहिक रूप से किसके प्रति जवाबदेह हैं??
(a) the Governor/ राज्यपाल
(b) the Chief Minister/ मुख्यमंत्री
(c) the President of India/ भारत के राष्ट्रपति
(d) the Legislative Assembly/ विधान सभा

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol.The Constitution of India provides for a parliamentary system of government at the state level. The Governor acts as the constitutional and nominal executive head of the state. The real executive powers are in the hands of the State Council of Ministers headed by the Chief Minister. The Constitution provides for each state a Council of Ministers with the Chief Minister as its head for aiding and advising the Governor in the exercise of his functions.
However, in reality the Chief Minister and his Council of Ministers act as the real executive in the State.
 

Q10. The members of the Legislative Assembly are
विधान सभा के सदस्य __________ चुने जाते है.
(a) indirectly elected/ अप्रत्यक्ष रूप से
(b) directly elected by the people/ लोगों द्वारा प्रत्यक्ष रूप से
(c) partly elected and partly nominated by the Governor/ आंशिक रूप से निर्वाचित और आंशिक रूप से राज्यपाल द्वारा नामित
(d) mainly nominated/ मुख्य रूप से नामांकित

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol.The Legislative Assembly consists of not more than 500 members and not fewer than 60. All members are direct representatives of the people of the particular state as they are directly elected by an electorate consisting of all citizens above the age of 18 of that state. Just as the President has the power to nominate two Anglo Indians to the Lok Sabha, similarly, the Governor has the power to nominate one member from the Anglo-Indian community as he/she deems fit, if he/she is of the opinion that they are not adequately represented in the Assembly.

 

RRB-JE