SSC CGL/CHSL History Questions : 18th March| Watch LIVE Discussion

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

 

Q1. Ashoka called the Third Buddhist Council at
अशोक ने तीसरी बौद्ध परिषद को कहाँ बुलाया था ?
(a) Pataliputra / पाटलीपुत्र
(b) Magadha / मगध
(c) Kalinga / कलिंग
(d) Sarnath / सारनाथ

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol.The Third Buddhist council was convened in about 250 BCE at Asokarama in Pataliputra, supposedly under the patronage of Emperor Ashoka.

Q2. Who propounded the ‘Eight-Fold Path’ for the end of misery of mankind?
मानव जाति के दुख के अंत के लिए ‘अष्टांगिक मार्ग’ किसने प्रस्तावित किया था?
(a) Mahavir / महावीर
(b) Gautam Buddha / गौतम बुद्ध
(c) Adi Shankaracharya / आदि शंकराचार्य
(d) Kabir / कबीर

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.The Noble Eightfold Path is an early summary of the path of Buddhist practices leading to liberation from samsara, the painful cycle of rebirth.

Q3. The number system ‘Zero’ was invented by
संख्या प्रणाली ‘शून्य’ का आविष्कार किसने किया गया था?
(a) Ramanujam /रामानुज
(b) Arybhatta / आर्यभट्ट
(c) Patanjali / पतंजलि
(d) None of these / इनमे से कोई नहीं

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol.Aryabhata (476–550 CE) was the first in the line of great mathematician-astronomers from the classical age of Indian mathematics and Indian astronomy.

Q4. The language used to write source materials in ancient time was
प्राचीन काल में स्रोत सामग्री लिखने के लिए उपयोग की जाने वाली भाषा कौन सी थी?
(a) Sanskrit / संस्कृत
(b) Pali / पालि
(c) Brahmi / ब्राह्मी
(d) Kharosthi / खरोष्ठी

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol.Pali, or Magadhan, is a Middle Indo-Aryan language native to the Indian subcontinent. It is widely studied because it is the language of the Pāli Canon or Tipiṭaka, and is the sacred language of some religious texts of Hinduism and all texts of Theravāda Buddhism.

Q5. Most of the chola temples were dedicated to
अधिकांश चोल मंदिर _____ को समर्पित थे?
(a) Ganesh / गणेश
(b) Shiva / शिव
(c) Durga / दुर्गा
(d) Vishnu / विष्णु

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol.Most of the Chola temples that include Airavatesvara Temple of Darasuram, near Kumbakonam; the Brihadisvara Temple at Thanjavur; the Gangaikondacholapuram Brihadisvara Temple of Gangaikondacholapuram; are dedicated to Shiva. The Great Living Chola Temples is a UNESCO World Heritage Site.

Q6. Bahadur Shah was the
बहादुर शाह थे:
(a) last ruler of the Lodis / लोदी के अंतिम शासक
(b) successor of Sher Shah Suri / शेरशाह सूरी के उत्तराधिकारी
(c) last Mughal ruler / अंतिम मुगल शासक
(d) successor of the Maratha ruler Shivaji / मराठा शासक शिवाजी के उत्तराधिकारी

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol.Mirza Abu Zafar Sirajuddin Muhammad Bahadur Shah Zafar was the last Mughal emperor. He was the second son of and became the successor to his father, Akbar II, upon his death on 28 September 1837.

Q7. The innovator of the Revenue settlement during the rule of Akbar was
अकबर के शासन के दौरान राजस्व समझौता का नवप्रवर्तक कौन था?
(a) Raja Mansingh / राजा मानसिंह
(b) Raja Bhagwan Das / राजा भगवान दास
(c) Raja Todarmal / राजा तोदरमल
(d) Raja Birbal/ राजा बीरबल

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol.Raja Todar Mal was a warrior, an able administrator and an exemplary finance minister. He was one of the ‘Navratnas’ of Akbar’s court. He introduced an excellent land revenue system. In 1582, the title Diwan-I- Ashraf was bestowed upon him by the Emperor.

Q8. Name the king who invaded Delhi and plundered the Kohinoor Diamond.
उस राजा का नाम बताईये जिसने दिल्ली पर हमला कर कोहिनूर डायमंड लूट लिया था?
(a) Nadir Shah / नादिर शाह
(b) Firuz Shah / फिरूज़ शाह
(c) Mohammed Shah / मोहम्मद शाह
(d) Mohammed Ghori / मोहम्मद गौरी

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol.Aurangzeb’s death had created a void in the Mughal empire which none of his successors were able to fill. Frequent struggles for throne and betrayal of ministers had resulted in the weakening of the empire. Nadir Shah, who from being a chief of dacoits had become the king of Persia, saw the weak empire as an opportunity. In 1738, Nadir Shah proceeded to invade India.

 

 

Q9. ‘Prithvirajraso’ was written by
‘पृथ्वीराजरासो’ किसके द्वारा लिखी गई थी?
(a) Bhavabhuti / भवभूति
(b) Jaideva/ जयदेव
(c) Chand Bardai / चंदबरदाई
(d) Banabhatta/ बाण भट्ट

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol.The Prithviraj Raso is a Brajbhasha epic poem about the life of the 12th century Indian king Prithviraj Chauhan (c. 1166-1192 CE). It is attributed to Chand Bardai, who according to the text, was a court poet of the king.
       

Q10. The remains of the Great Vijayanagar Empire can be found in
महान विजयनगर साम्राज्य के अवशेष _____में पाए जा सकते हैं.
(a) Bijapur / बीजापुर
(b) Golconda / गोलकोंडा
(c) Hampi / हम्पी
(d) Baroda / बरोदा

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol.The Vijayanagara Empire (also called Karnata Empire, and the Kingdom of Bisnegar by the Portuguese) was based in the Deccan Plateau region in South India. It was established in 1336 by Harihara I and his brother Bukka Raya I of Sangama Dynasty. The empire’s legacy includes many monuments spread over South India, the best known of which is the group at Hampi.

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?