SSC CGL History Questions : 12th March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Mughal painting reaches its zenith during the reign of:
किसके शासनकाल के दौरान मुगल चित्रकला अपने चरम बिंदु पर थी ?
(a) Akbar/ अकबर
(b) Jahangir / जहाँगीर
(c) Shahjahan / शाहजहाँ
(d) Aurangzeb / औरंगजेब

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.Jahangir had a very discriminating eye and Mughal painting reached its climax of glory during his reign.

Q2. The battle that led to the foundation of Muslim power in India was
भारत में मुस्लिम शक्ति की नींव रखने वाला युद्ध कौन सा था-
(a) The first battle of Tarain / तरैन का प्रथम युद्ध
(b) The second battle of Tarain / तरैन का द्वितीय युद्ध
(c) The first battle of Panipat / पानीपत का प्रथम युद्ध
(d) The second battle of Panipat / पानीपत का द्वितीय युद्ध

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.The Second Battle of Tarian (Taraori) was again fought between Ghurid army of Mohammed Ghori and Rajput army of Prithviraj Chauhan. The battle took place in 1192 A.D near Tarain. In this battle, Prithviraj Chauhan was defeated by Mohammed Ghori.

Q3. Which one of the following Mughal buildings is said to possess the unique feature of being exactly equal in length and breadth?
निम्नलिखित मुगल इमारतों में से कौन सी इमारत लंबाई और चौड़ाई बराबर होने की अनूठी विशेषता है?
(a) Agra Fort / आगरा का किला
(b) Red Fort / लाल किला
(c) Taj Mahal / ताज महल
(d) Buland Darwaza / बुलंद दरवाजा

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol.The Taj Mahal is an ivory-white marble mausoleum on the south bank of the Yamuna river in the Indian city of Agra. It was commissioned in 1632 by the Mughal emperor, Shah Jahan, to house the tomb of his favourite wife, Mumtaz Mahal.

Q4. The Qutub Minar was completed by the famous ruler
कुतुब मीनार किस प्रसिद्ध शासक द्वारा पूरा किया गया था?
(a) Qutub-ud-din Aibak / कुतुब-उद-दीन ऐबक
(b) Iltutmish / इल्तुतमिश
(c) Babur / बाबर
(d) Alauddin Khilji / अलाउद्दीन खिलजी

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol.The construction of the Qutub Minar was started by Qitub-ud-Din Aibak, but he only constructed the basement. The construction of the tower was later taken over by his successor Iltutmish who constructed three more stories.

Q5. Where did Babar die?
बाबर की मृत्यु कहाँ हुई थी ?
(a) Agra / आगरा
(b) Kabul /काबुल
(c) Lahore / लाहौर
(d) Delhi / दिल्ली

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol.Babur died in 1530 and was succeeded by Humayun. According to Babur’s wishes, he was buried in Bagh-e-Babur in Kabul, Afghanistan

Q6. Acharya Vinoba Bhave started the Individual Satyagraha in 1940 from?
आचार्य विनोबा भावे ने 1940 में व्यक्तिगत सत्याग्रह कहाँ शुरू किया था?
(a) Nadiad in Gujarat / गुजरात में नडियाड
(b) Pavnar in Maharashtra / महाराष्ट्र में पवनार
(c) Adyar in Tamil Nadu / तमिलनाडु में आद्यार
(d) Guntur in Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश में गुंटूर

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol.The historical village Pavnar, situated 70 km south-west of Nagpur and 10kms north-east of Wardha, on the banks of Dham River was named after the legendary Rajput ruler Pavan. Major attractions of Pavnar are Gandhi Kuti and the Paramdham Ashram of Acharya Vinoba Bhave (Vinoba Ashram), the great social reformer and campaigner.

Q7. In which year the first Telegraph line between Calcutta and Agra was opened?
कलकत्ता और आगरा के बीच किस वर्ष पहली टेलीग्राफ लाइन खोली गई थी?
(a) 1852
(b) 1853
(c) 1854
(d) 1855

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol.India’s first experiment with an electric telegram took place in 1839 after which the service developed in leaps and bounds. Lord Dalhousie paved the way for the Imperial Telegraph Department in 1850.

Q8. The Swadeshi Movement was launched
स्वदेशी आंदोलन शुरू किया गया था:
(a) as a protest against division of Bengal / बंगाल के विभाजन के खिलाफ एक विरोध के रूप में
(b) with a view to improve the economic condition of the people by encouraging consumption of Indian goods / भारतीय वस्तुओं की खपत को प्रोत्साहित करके लोगों की आर्थिक स्थिति में सुधार के लिए
(c) as a protest against the massacre of Indian people at Jallianwala Bagh / जलियांवाला बाग हत्याकांड में भारतीय लोगों के नरसंहार के खिलाफ एक विरोध के रूप में
(d) due to the failure of the British Government to introduce responsible Government in India / ब्रिटिश सरकार की भारत में जिम्मेदार सरकार शुरू करने की विफलता के कारण

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol.The Swadesh Movement had its genesis in the anti-partition movement which was stated to oppose the British decision to partition Bengal.

 

 

Q9. Name of the first Indian to be elected to the British Parliament?
ब्रिटिश संसद में चुने जाने वाले पहले भारतीय का नाम बताईये?
(a) Dadabhai Naoroji / दादाभाई नौरोजी
(b) Gopala Krishna Gokhale / गोपाल कृष्ण गोखले
(c) Bipin Chandra Pal / बिपिन चन्द्र पाल
(d) Lala Lajpat Rai / लाला लाजपतराय

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol.Dadabhai Naoroji, known as the Grand Old Man of India, was a Parsi intellectual, educator, cotton trader, and an early Indian political and social leader.
    

Q10. When was the first passenger train run in India?
भारत में पहली यात्री ट्रेन कब चली थी?
(a) January 1848 / जनवरी 1848
(b) April 1853 / अप्रैल 1853
(c) May 1857 / मई 1857
(d) April 1852 / अप्रैल1852

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol.The country’s first passenger train, which ran between Bombay’s Bori Bunder station and Thane on 16 April 1853, was dedicated by Lord Dalhousie.

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?