SSC CGL 2015 : REASONING QUIZ

Find the related word/letters/numbers to complete the analogy?
1.Eye : Cataract :: Skin : ?
a. Pyorrhea
b. Sinusitis
c. Eczema
d. Trachoma

2.Vitamin A : Carrot :: Vitamin C : ?
a. Meat
b. Fish
c. Egg
d. Orange
3.Wine : Grapes :: Whiskey : ?
a. Oats
b. Apple
c. Orange
d. Potato
4. 600 : 2000 :: ? : 9000
a. 5400
b. 5600
c. 3000
d. 3600
5.XZG : CAT :: DOG : ?
a. OWT
b. WLT
c. TIW
d. GAD
6.  ACF : GIL :: MOR : ?
a. SUX
b. TUX
c. UWZ
d. SVY
7. 32 : 66 :: 134 : ?
a. 271
b. 268
c. 270
d. 275
8.Waves are related to Air in the same way as Ripples are related to?
a. World
b. Water
c. Storm
d. Smoke
9.Distill is related to Whiskey in the same way as Brew is related to?
a. Ferment
b. Gin
c. Beer
d. Sugar
10.Earth is related to Axis in the same way as Wheel is related to?
a. Tyre
b. Car
c. Road
d. Hub
ANSWER KEY:
1 – (C)
2 – (D)
3 – (A)
4 – (B)
5 – (B)
6 – (A)
7 – (C)
8 – (B)
9 – (C)
10 -(D)
To View Above Quiz in Hindi, Click Here



×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD