SSC CGL 2015: Reasoning Quiz

1.How many pairs of letters are there in the word ‘INTERNATIONAL’ which have as many letters between them in the word as in the alphabet?
A.) One
B.) Two
C.) Three
D.) More than three
2.Which of the following words cannot be formed with the help of the letters of ‘EXPERIENCE’?
A.) PRICE
B.) EXERCISE
C.) RICE
D.) NICE

3.ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA
A.) OLPA
B.) KLMA
C.) LLMA
D.) KLLA
4. In a row of five persons, A is next to B. E is on the right side of A who has D on his left side.C and B do not sit together. Who are sitting on the two ends of the row?
A.) C and E
B.) A and D
C.) B and C
D.) C and A
5.How many 6’s are there in the following series of numbers which are preceded by 7 but not immediately followed by 9? 
6 7 9 5 6 9 7 6 8 7 6 7 8 6 9 4 6 7 7 6 9 5 7 6 3
A.) One
B.) Two
C.) Three
D.) Four
6.In a certain series given below count each 5 which is not immediately preceded by 3 but im mediately followed by 7. How many such 5’s are there?
1 5 7 3 5 7 4 7 3 7 2 5 6 5 8 5 7 4 5 6 5 5 7 1 5 7 7 5 5
A.) 4
B.) 3
C.) 5
D.) 2
7.From the word ‘CARRIAGE’. How many independent words can be made without changing the order of the letters and using each letter only once.
A.) One
B.) Two
C.) Three
D.) Four
8.What will be middle digit of the middle number after the following numbers are arranged in Descending order? 
268, 197, 678, 129, 259
A.) 6
B.) 9
C.) 2
D.) 5
9.A rank 5th in the class. B is 8th from the last. If C 6th after A and just in the middle of A and B. How many students are there in the class?
A.) 25
B.) 26
C.) 24
D.) 23
10. a – c – b a – c a – c b
A.) abcc
B.) acba
C.) bcaa
D.) bcba

Answers:
1.d
2.b
3.d
4.c
5.c
6.a
7.b
8.d
9.c
10.d

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

51 Comments

  1. ok thanks for the suggestion which book to refer for maths for topics like trigono,geometry and algebra

  2. After arranging in Descending order we get
    678, 268, 259, 197, 129
    Middle number is 259 and middle digit is= 5

  3. A's rank from top is 5th

    B's rank from bottem is 8th

    C is 6th after A then C is 11th from the top. if C is in middle of A and B then B's position from top is= 11+6=17

    Then total students= (17+8)-1
    =24

  4. bhai time and work ka h ???

    ya simple logic h 10 boys 10km in 10 days
    to 3 boys bhi 10 days hi lega or kya

  5. answer is 10 this is tricky question
    the boys are not building wall they are walking if 10 boy walk 10km in 10 days then 3 boys will also walk 10 km in 10 days

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD