SSC CGL 2015 Reasoning Quiz On Blood Relation

1. If Kamal says, “Ravi’s mother is the only daughter of my mother”, how is Kamal related to Ravi ?
A. Brother
B. Father
C. Maternal Uncle
D. Cousin

2. Pointing to a photograph, a woman says, “This man’s son’s sister is my mother-in-law.” How is the woman’s husband related to the man in the photograph ?

A. Grandson
B. Son
C. Son in law
D. Cousin
3. Pointing to a photograph, a man said, “I have no brother or sister but that man’s father is my father’s son.” Whose photograph was it ?
A. His own
B. His Son
C. His Father
D. His Grandfater
4. Pointing towards a person in a photograph, Anjali said, “He is the only son of the father of my sister’s brother.” How is that person is related to Anjali ?
A. Anjali Father
B. Anjali Mother
C. Anjali Brother
D. Maternal Uncle
5. Pointing to a man, a woman said, “His mother is the only daughter of my mother.” How is the woman related to the man ?
A. Mother
B. Daughter
C. Sister
D. Grand Mother
6. Pointing to the photograph, Vipul said, “She is the daughter of my grandfather’s only son.” How is Vipul related to the girl in the photograph ?
A. Mother
B. Sister
C. Cousin
D.Grandmother
 7. Pointing to a girl in photograph. Amar said, “Her mother’s brother is the only son of my mothers’s father.” How the girl’s mother related to Amar ?
A. Mother
B. Sister
C. Aunt
D. Grandmother
 8. Pointing to a gentleman, Deepak said,” His only brother is the father of my daughter’s father.” How is gentleman related to Deepak ?
A. Brother
B. Father
C. Grand Father
D. Uncle
9. A is the son of B.C, B’s sister has a son D and a daughter E.F is the maternal uncle of D.How is E related to F ?
A. Sister
B. Mother
C. Cousin
D. Niece
10. Daya has a brother Anil, Daya is the son of Chandra. Bimal is Chandra’s father. What is Anil of Bimal ?
A. Son
B. Brother
C. Grandson
D. Cousin

ANSWER KEY: 1- (C), 2- (A), 3- (B), 4- (C), 5- (A), 6- (B), 7- (C), 8- (D), 9- (D), 10- (C)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

24 Comments

  1. gud evng vartika mam….:) mam i need some help regarding SSC CGL 2015 frm u ….plz help….

  2. mam cgl ki post prefrence ke regarding info chahiye thi ..for VH….ke konsi konsi post ko prefrence pehla de…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD