SSC CGL 2015- Polity Quiz

1.In India, the President is elected by –
(a) Direct Election
(b) Single Transferable Vote
(c) Proportional Vote system
(d) Open Ballot System

2.The Constitution authorizes the President to make provisions for discharge of duties of Governor in extraordinary circumstances under the

(a) Article 160                  
(b) Article 162
(c) Article 165                  
(d) Article 310
3.How many times the President of India can seek re- election to his post?
(a) once                
(b) 2 times
(c) 3 times            
(d) any number of times
4.The first President of Independent India hails from
(a) U.P.                
(b) Andhra Pradesh
(c) Bihar               
(d) Tamil Nadu
5.Who can initiate impeachment of the President?
(a) 1/4th members of either House of the President?
(b) Half other members of either House of the Parliament
(c)Half of the state Legislatures
(d) 1/3rd members of any State Legislature
6.Where is Raisina Hill?
(a) Where Rashtrapati Bhavan is situated
(b) The Hill feature in Srinagar, otherwise known as Shankaracharya Hill
(c) The place where the Dogra rulers of Jammu and Kashmir built their fort in Jammu
(d) The Rock Feature at Kanyakumari where Swami Vivekanand’s statue was erected
7.Who was the first Deputy Prime Minister of India?
(a) L.K. Advani                 
(b) Moraraji Desai
(c) Charan Singh             
(d) Sardar Balabhbahi Patel
8.Generally the Prime Minister is
(a) A member of Rajya Sabha
(b) An experienced administrator
(c) Not a member of Parliament
(d) A member of Lok Sabha
9.Who was the Defence Minister of India during the Indo- China war of 1962?
(a) R.N. Thapar                
(b) Jagjivan Ram
(c) V.K. Krishna Menon   
(d) Govind Ballabh Pant
10.Who is known as the first Law Officer of India?
(a) Chief Justice of India
(b) Law Minister of India
(c) Attorney General of India
(d) Solicitor General of India

Answers:

1.B
2.A
3.D
4.C
5.A
6.A
7.D
8.D
9.C
10.C

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

66 Comments

  1. Hi admin, Pls post answers for Polity Quiz. I quite confusing finding the answers. Guys who posted the answers are different for some questions in the below.

  2. The base of a right pyramid is an equilateral triangle of side 4cm each. Each slant edge is 5cm long. The volume of pyramid is???
    anybody explain this Q??

  3. Mam when I started part registration for cgl they want transaction id number BT the bank give me only journal number so r thy both are same??

  4. In the question it is asked for initiation.The charges of Impeachment can be initiated in either house of the parliament.
    For this, charges should be signed by 1/4th members of that house who has initiated / framed charges against the President. With a addition to this, a 14 days notice should be given to the president.
    The Impeachment bill must be passed by at least 2/3rd majority of the total membership of that house who has initiated the charges against the President.

  5. Mam my solving speed for maths is very slow…i am able to solve just around 30 questions in 45-50 min…..plz tell …how to improve speed….

  6. Fci exam pattern 2015..
    120 questions in 90 minutes

    Kitne kitne question hnge har section ke..??

  7. many people say that ssc adda is not popular as bankers adda…why??? is ssc not in the mind of the students…answers..candidates who prepare for ibps,sbi do a lot of study with the help of online stuffs(like ga etc)..but in real term candidates who are opting for ssc works much much harder and mostly in paper mode

  8. please mam tell me that i am eligible for SSC-CGL.My DOB is 7/7/1988.I filled the 1st part but there is no error related to age.I am from general category.

  9. The Nobel Prize in Physics 2014
    Isamu Akasaki, Hiroshi Amano and Shuji Nakamura
    "for the invention of efficient blue light-emitting diodes"

    The Nobel Prize in Chemistry 2014
    -Eric Betzig, Stefan W. Hell and William E. Moerner
    "for the development of super-resolved fluorescence microscopy"

    The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2014
    -John O'Keefe, May-Britt Moser and Edvard I. Moser
    "for their discoveries of cells that constitute a positioning system in the brain"

    The Nobel Prize in Literature 2014
    -Patrick Modiano

    The Nobel Peace Prize 2014
    -Kailash Satyarthi and Malala Yousafzai

    The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2014
    -Jean Tirole

  10. bro, any competitive exams require high speed solving problems…so shortcuts r necessary……if u r very good in solving maths problems….u can create ur own shortcuts….after all practice is most necessary.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?