SSC CGL 2015: Indian Polity Quiz

1) Constitution is generally defined as:
a) Law of the land.
b) Fundamental law of the land.
c) Administrative law of the land.
d) Constitutional law of the land.
2) Which of the following has been considered supreme as a source of power?
a) Supreme Court of India.
b) Parliament of India.
c) President of India. 
d) Constitution of India.

3) What is the chief source of political power in India?
a) The people. 
b) The Constitution.
c) The Parliament.
d) The Parliament and State Legislatures.
4) Who is the source of legal authority or sovereignty in India?
a) People of India. 
b) Constitution of India.
c) Parliament of India. 
d) President of India.
5) Ultimate sovereignty lies in:
a) Parliament. 
b) President.
c) Supreme Court. 
d) People.
6) On which date Constitution of India was adopted and enacted by the Constituent Assembly?
a) August 15, 1947. 
b) January 26, 1950.
c) November 26, 1949. 
d) January 30, 1948.
7) Indian Constitution came into force on:
a) 26 Jan 1949. 
b) 26 Jan 1950.
c) 15 Nov 1950. 
d) 15 Aug 1947.
8) The members of the Constituent Assembly were
a) directly elected by the people.
b) nominated by the Indian National Congress.
c) nominated by the rulers of the Indian States.
d) elected by the Provincial Assemblies.
9) Provincial Constitution Committee of the Constituent Assembly had been chaired by:
a) Jawahar Lal Nehru. 
b) Sardar Patel.
c) Bishwanath Das. 
d) None of these.
10) Who of the following was the Permanent Chairman of the Constituent Assembly?
a) Dr. B.R. Ambedkar 
b) Dr. Rajendra Prasad.
c) Pandit Jawaharlal Nehru. 
d) Sardal Patel
Answers:
1.B
2.D
3.A
4.B
5.D
6.C
7.B
8.D
9.B

10.B



To view the above link in hindi click here.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?