SSC CGL 2015: History Quiz

1.The Indian National Congress was founded by
A. Mahatma Gandhi
B. Annie Besant
C. W.C.Bannerji
D. A.O.Hume
2.The founder of Portuguese power in India was
A. Danes
B. Salsette
C. Albuquerque
D. Vasco–da–gama

3.The famous king of the Kushana dynasty was
A. Pushya
B. Kanishka
C. Harisha Vardhana
D. Kuvishka
4. The first ruler of Pala dynasty was
A. Gopala
B. Dharmapala
C. Bhaskaravarman
D. None of these
5.The first to establish regular trade with India was
A. Dutch
B. Portuguese
C. French
D. English
6.The treaty of Seringapatnam was between Cornwallis and
A. Haider Ali
B. Chand Bibi
C. Tipu Sultan
D. Nizam of Hyderabad
7.Chand Bibi was the ruler of
A. Satara
B. Bijapur
C. Golconda
D. Ahmednagar
8.Which was the first metal used by man?  
A.  Copper
B.  Silver
C.  Bronze
D.  Brass
9.At which place was Akbar born?  
A.  Delhi
B.  Agra
C.  Amarkot
D.  Kannauj
10.The famous temple of Kailasa, hewn out of the rock, is at  
A.  Ellora
B.  Badami
C.  Mahabalipuram
D.  Elephanta



Answers:
1.D
2.C
3.B
4.A
5.B
6.C
7.D
8.A
9.C
10.A

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

23 Comments

  1. Madam/ sir please guide me for preparing general awareness.. As I am weak in that section… Plz

  2. hello ,read lucent and solve last year papers…first read science about 15-18 que comes.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?