SSC CGL 2015: History Quiz

1.When did Gandhiji launch the Quit India movement?
a.8th August 1944
b.8th August 1940
c.8th August 1938

d.8th August 1942


2.Who was the first Viceroy of India?   Add Question to Review List?

a.Lord Dalhousie
b.Lord Mountbatten
c.Lord Nelson
d.Lord Canning 
3.Who defeated Sultan Ibrahim Lodi in the First Battle of Panipat in 1526?   Add Question to Review List?
a.Jehangir
b.Babur 
c.Akbar
d.Humayun
4.Where did British first open their factories in Eastern part of India?
a.Assam
b.Orissa
c.Bihar
d.Sikim
5. First Governor-General of Bengal?
(a) Robert Clive
(b) William Bentinck
(c) Wellesley
(d) Warren Hastings
6. First Governor-General of India?
(a) Lord Amherst
(b) Lord William Bentinck
(c) Sir Charles Metcalfe
(d) Robert Clive
7.Sati was declared illegal and punishable by?
(a) Lord William Bentinck
(b) Lord Ripon
(c) Lord Canning
(d) Lord Dalhousie
8.Who founded Ferguson College at Pune in 1885
(a) Decan Educational Society
(b) Bharatiya Sewak Samaj 
(c) Samaj Sewa Sangh
(d) Theosophical Society
9.Who wrote the book Babuvivah
(a) Raja Rammohan Rai
(b) Pandit Rambai
(c) Ishwar Chandra Vidyasagar
(d) Rabindranath Tagore
10.Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was Passed
(a) Lord Irwin
(b) Lord Reading
(c) Lord Chelmsford
(d) Lord Wavell

Answers:


1.d
2.d
3.b
4.b
5.d
6.b
7.a
8.a
9.c
10.c

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

246 Comments

  1. No
    Even i cleared ssc cgl 2014 pt without coaching
    I also cleared ibps clerk 2015 finally
    Waiting for cgl tier 2 result

  2. plz tell me yar how u have preprd for the exam …….and study material u ve opted

  3. Just studied capsules given by ssc Adda like history capsule polity capsule
    Class 9 aur 10 th ka ncert math aur science padha
    Lucent English padha
    Reasoning R s agrawal

  4. The Hindu paper reading morning 1 hour
    Set practice daily in afternoon
    In night just study capsules by ssc Adda and lucent english

  5. SSC ka form mein post ka preference kaise Dena hain?? Post code ka link kam nahin kar rahan hain.koi fill up kiya gain to plz tell me the process..

  6. Friends visit website khelo india
    For great material on history polity geography economics

  7. thanq ethan.. 🙂 i would like to know that when are the quizzes provided,is there a particular time or anytime of the day!!

  8. starting from 10:30 AM..when ans of one quiz are posted..thn next quiz………..on all topics

  9. . Consider the following statements: 1. Deputy Speaker and Speaker may resign by writing to each other 2. Attorney General and Solicitor General may resign by writing to each other Which among the above statements is / are correct? [A]Only 1 [B]Only 2 [C]Both 1 & 2 [D]Neither 1 nor 2

  10. The power to vote money for public expenditure rests in India with ___: 1. Lok Sabha 2. Rajya Sabha 3. Legislative Assembly 4. Legislative Council Choose the correct option from the codes given below: [A]Only 1 & 2 [B]Only 1 & 3 [C]Only 1, 2 & 3 [D]1, 2, 3 & 4

  11. The President of India can nominate ___members in Lok Sabha and __ members in Rajya Sabha. [A]12, 2 [B]2, 12 [C]2, 10 [D]10, 2

  12. A member of a State Public Service Commission can be appointed and removed respectively by __: [A]Governor, Governor [B]Governor, President [C]President, Governor [D]President, President

  13. With reference to the executive power in a state in India, which among the following statements is / are correct? 1. Executive power of the state is vested in Governor 2. Real executive authority in a state is Council of Ministers 3. All executive decisions in a state are taken in the name of Chief Minister Choose the correct option from the codes given below: [A]Only 1 & 2 [B]Only 2 & 3 [C]Only 3 [D]1, 2 & 3

  14. Who among the following can dismiss Governor of a state from his office? [A]State Legislative Assembly [B]Parliament [C]President [D]None of them

  15. . In Lok Sabha of India, the “Leader of the House” is nominated by ___: [A]President [B]Lok Sabha Speaker [C]Prime Minister [D]Deputy Speaker

  16. A National emergency on the grounds of security threat is proclaimed under which among the following articles? [A]Article 344 [B]Article 352 [C]Article 367 [D]Article 301

  17. . Which among the following committee was appointed by the government of India in 1986 to revitalize panchayati raj institutions for democracy and development ? [A]L.M.Singhvi Committee [B]G.V.K. Rao Committee [C]Ashok Mehta Committee [D]The Balwant Rai Mehta Committee

  18. Which among the following was the first municipal corporation set up in India in the year 1687 ? [A]Madras Municipal Corporation [B]Bombay Municipal Corporation [C]Delhi Municipal Corporation [D]None of the above

  19. . According to the provisions of which article of the Indian Constitution that the Parliament can create a new all India service, if a resolution is passed by Rajya Sabha? [A]Article 315 [B]Article 312 [C]Article 320 [D]Article 345

  20. Deputy Speaker and Speaker of the Lok Sabha may resign by giving in writing to __: [A]President [B]Prime Minister [C]Leader of House [D]Each Other

  21. . Current sanctioned strength of the Supreme Court of India is __: [A]20 [B]25 [C]30 [D]31

  22. Constitution of India makes provisions for a person to become judge of supreme court if he/ she has practiced as an advocate in High Court for a minimum period of__: [A]10 Years [B]15 Years [C]12 Years [D] 8 Years

  23. Practically, the ‘real executive authority ‘ is vested in a state in ___: [A]Governor [B]Legislative Council [C]Legislative Assembly [D]Council of Ministers

  24. If a candidate wins from two loksabha constituencies.Within How many days he has to resign from one constituency_?
    1)1 week
    2)21 days
    3)1 month
    4)none of these

  25. . Lakshadweep is subject to the Jurisdiction of which among the following high courts? [A]Madras High Court [B]Kerala High Court [C]Kolkata High Court [D]Bombay High Court

  26. . For removal of a Governor from office, the President seeks advice from __: [A]Council of Ministers [B]Supreme Court [C]Chief Minister of the concerned state [D]None of them

  27. ans_ddddddddd The Governor is an agent of the President who holds the office during the pleasure of the President. So, to remove him / her from office, president does not need to seek advice from anybody.

  28. . Who among the following can remove the governor of a state from office? [A]Legislative Assembly [B]Parliament [C]President [D]Supreme Court

  29. The Part VI of constitution of India is not applicable to __: [A]Arunachal Pradesh [B]Jammu & Kashmir [C]Sikkim [D]Goa

  30. . In which among the following cases, the Supreme Court of India propounded the theory of basic structure of the Constitution? [A]Gopalan vs. State of Madras [B]Golak Nath [C]Keshvanand Bharati [D]Minerva Mills

  31. Which among the following are the three types of services envisaged in the Constitution of India? [A]Navy Service, Air force Service and Army Service [B]Civil Service, Military Service and Paramilitary Service [C]All-India services, Central services and State services [D]First Grade Service, Second Grade Service and Third Grade Services

  32. The maximum number of Anglo Indians who can be nominated to the Lok Sabha are

    A. 3

    B. 2

    C. 5

    D. 4

  33. Which of the following is correct?

    A. All the members of the Rajya Sabha are elected by State Legislative Assemblies.

    B. Only a member of the Rajya Sabha can contest for the office of the Vice-President.

    C. While a candidate to the Lok Sabha can contest from any state in India, a candidate to the Rajya Sabha should ordinarily be a resident of the State from where he is contesting.

    D. The Constitution explicitly prohibits the appointment of a nominated member of the Rajya Sabha to the post of a Minister.

  34. he Union Territories get representation in

    A. Lok Sabha

    B. Rajya Sabha

    C. Both Houses of Parliament

    D. None of these

  35. Which parliamentary committee in India is normally chaired by a prominent member of the Opposition?

    A. Committee on Government Assurances

    B. Estimates Committee

    C. Privileges Committee

    D. Public Accounts Committee

  36. In the case of disagreement on a Bill, in the two Houses of Parliament

    A. A special Parliamentary Committee is formed to resolve the situation.

    B. The Prime Minister intervenes.

    C. The President casts a deciding vote.

    D. A joint sitting of the two Houses of Parliament is convened.

  37. If you have questions from previous papers of CGL of GK section , please post here .

  38. Bhai mere
    Koi aise book ya coaching nahi hai jo kisi ko exam ke liye perfect karde
    Cgl and bank ke liye ak hi rasta hai
    Practice practice practice
    Pattern samjho aur jo mile usko nipta do

  39. UTs are governed by centre .. Is there really a reprsntation of UTs in parliament ?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD