SSC CGL 2015: GS Quiz

1) The art and science of map making is called
a) Remote Sensing
b) Cartography
c) Photogrammetry
d) Mapping
2) The age of the Earth can be determined by
a) Geological Time Scale
b) Radio-Metric Dating
c) Gravity method
d) Fossilization method

3) Who coined the word ‘Geography’?
a) Ptolemy
b) Eratosthenese
c) Hecataus
d) Herodatus
4) Which one of the following is the guardian of Fundamental Rights ?
a) Legislature
b) Executive
c) Political parties
d) Judiciary
5) Who discovered cement?
a) Agassit
b) Albertus Magnus
c) Joseph Aspdin
d) Janseen
6) The monk who influenced Ashoka to embrace Buddhism was
a) Vishnu Gupta
b) Upa Gupta
c) Brahma Gupta
d) Brihadratha
7) “Economics is what it ought to be.” — This statement refers to
a) Normative economics
b) Positive economics
c) Monetary economics
d) Fiscal economics
8) Which Governor General is associated with Doctrine of Lapse ?
a) Lord Ripon
b) Lord Dalhousie
c) Lord Bentinck
d) Lord Curzon
9) Who among the following was an illiterate ?
a) Jahangir
b) Shah Jahan
c) Akbar
d) Aurangazeb
10) The Lodi dynasty was founded by
a) Ibrahim Lodi
b) Sikandar Lodi
c) Bahlol Lodi
d) Khizr Khan
Answers 
1.b
2.b
3.b
4.d
5.c
6.b
7.a
8.b
9.c

10.c
×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD