SSC CGL 2015: GS Quiz

1. The acceleration due to gravity at the equator
a) Is less than that at the poles
b) Is greater than that at the poles
c) Is equal to that at the poles
d) Does not depend on the earth’s centripetal acceleration
2. During period of inflation, tax rates should
a) Increase
b) Decrease
c) Remain constant
d) Fluctuate

3. NIS stands for

a) National Infectious diseases Seminar
b) National Irrigation Schedule
c) National Immunisation Schedule
d) National Information Sector
4. Angle of friction and angle of repose are
a) Equal to each other
b) Not equal to each other
c) Proportional to each other
d) None of the above
5. India attained ‘Dominion Status’ on
a) 15th January, 1947
b) 15th August, 1947
c) 15th August, 1950
d) 15th October, 1947
6. A Presidential Ordinance can remain in force
a) For three months
b) For six months
c) For nine months
d) Indefinitely

7. Which of the following Indonesian regions was a victim of massive earthquake in 2004 ?
a) Irian Jaya
b) Sumatra
c) Kalibangan
d) Java

8. The first nonstop airconditioned ‘DURANTO’ train was flagged off between
a) Sealdah—New Delhi
b) Mumbai—Howrah
c) Bangalore—Howrah
d) Chennai—New Delhi
9. The terms ‘Micro Economics’ and ‘Macro Economics’ were coined by
a) Alfred Marshall
b) Ragner Nurkse
c) Ragner Frisch
d) J.M. Keynes
10. The Speaker of the Lok Sabha has to address his/her letter of resignation to
a) Prime Minister of India
b) President of India
c) Deputy Speaker of Lok Sabha
d) Minister of Parliamentary Affairs

Answers:
1. (a)
2. (a)
3. (c)
4. (a)
5. (b)
6. (b)
7. (b)
8. (a)
9. (c)

10.(c)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD