SSC CGL 2015: Geography Quiz

1. The Girnar Hills are situated in which of the following States ?
A. Gujarat
B. Karnataka
C. Madhya Pradesh
D. Maharashtra
2. Large number of fish are found on the western coast of the deserts In the tropical region This is because
A. The hot-dry climate is more suitable for fish
B. Up-welling of cold waters from the bottom of the sea provide abundant food for fish
C. Fish in large numbers come up from the sea bottom
D. Clear sunshine attracts fish in large numbers


3. What is the principal reason for the dense population in North-West Europe and North-East America?
A. Growth of manufacturing industries.
B. Advancement of agriculture
C. Both (1) and (2)
D. None of these
4. Which part of the equatorial region has well-developed rubber plantations ?
A. Amazon basin
B. Indonesian islands
C. Malaysia
D. Zaire basin
5. In which State is the Koyali oil refinery located ?
A. Assam
B. Gujarat
C. Maharastra
D. Tripura
6. Which atomic power station in India is built completely indigenously ?
A. Kalpakkam
B. Narora
C. Rawat Bhata
D. Tarapore
7. Which one of the following is the highest gravity dam in the world ?
A. Beas Dam
B. Bhakra Dam
C. Hirakud
D. Nangal Dam
8. Which one of the following is the world’s longest dam ?
A. Beas Dam
B. Bhakra Dam
C. Hirakud
D. Nagarjunasagar Dam
9. Which of the following processes brings the land surface to a common level ?
A. Aggradation
B. Erosion
C. Gradation
D. Weathering
10. The land use in an area changes with the time because of change in the
A. Fertility of land
B. Quality of land
C. Utility of land
D. Price of land
Answers :
1.A
2.B
3.A
4.C
5.B
6.A
7.B
8.C
9.C

10.A

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD