SSC CGL 2015 : GENERAL SCIENCE QUIZ

1. Earth received heat from the sun is known as
a. Insolation
b. Infrared heat
c. Solar radiation
d. Thermal radiation

2. Which of the following is not a nucleon ?
a. Proton
b. Neutron
c. Electron
d. Positron
3. What happens to a person who receives the wrong type of blood ?
a. All the arteries constrict
b.All the arteries dialates
c.The RBCs agglutinate
d.The spleen and lymphnodes deteriorate
4. If all bullets could not be removed from gun shot injury of a man, it may cause poisoning by
a. Mercury
b. Lead
c. Iron
d. Arsenic
5. The material used in the manufacture of lead pencil is
a. Graphite
b. Lead
c. Carbon
d. Mica
6.  Silver halides are used in photographic plates because they are
a. Oxidised in air
b. Soluble in hyposolution
c. Reduced by light
d. Totally colourless
7.  Ringworm is a …………….. disease.
a. Bacterial
b. Protozoan
c. Viral
d. Fungal
8.  Pituitary gland is situated in
a. The base of the heart
b. The base of the brain
c. The neck
d. The abdomen
9. Curie point is the temperature at which
a. Matter becomes radioactive
b. A metal loses magnetic properties
c. A metal loses conductivity
d. Transmutation of metal occurs
10.  Which of the following is called the ‘ecological hot spot of India’ ?
a. Western Ghats
b. Eastern Ghats
c. Western Himalayas
d. Eastern Himalayas

ANSWER KEY: 1- (A), 2- (C), 3- (C), 4- (B), 5- (A), 6- (B), 7- (D), 8- (B), 9- (B), 10- (A)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

44 Comments

  1. bhai ab raat ko bye
    sirf bakwaas hoti hai
    i mean not related to study or tym bacha hai kam so

  2. mam i have my address wrong on my voter id,what should i do.will it be a problem for joining????

  3. James i think ration card is not valid now do you have any other address proof like aadhar card??

  4. Yes for voter ID and one more option you can use electricity bill if it is on the name of you or your father.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD