SSC CGL 2015 General Science Quiz

1.  Lakshmibai National Institute of Physical Education (LNIPE) is in
a. Patiala
b. Gwalior
c. Indore
d. Jhansi

2.  Which enzyme is obtained from Red gram?
a. Zymase
b. Maltase
c. Diastase
d. Urease
3. Which one among the following is a solid lubricant?
a. Germanium
b. Sulphur
c. Graphite
d. Indium
4. Which of the following is the strongest coagulant?
a. Zinc chloride
b. Aluminium chloride
c. Barium chloride
d. Magnesium sulphate
5. The acid rain destroys the vegetation because it contains
a. Ozone
b. Carbon monoxide
c. Sulphuric acid
d. Nitrates
6. Longest cell in human body is
a. Blood cell
b. Bone cells
c. Nerve cell
d. Muscle cell
7. Programs which protect a disk from an infection are called as
a. Vaccines
b. Antidotes
c. Library routines
d. Interpreters
8. Red light is used in traffic signal for stopping the traffic because
a. eye is more sensitive to red light.
b. it is least scattered and hence can be easilty noticed from long distance
c. it is very pleasant to the eye
d. it is visible even to the longsighted people
9. A radioactive substance has a half-life of four months. Three-fourth of the substance will decay in
a. 4 months
b. 6 months
c. 8 months
d. 12 months
10. A white solid ‘A’ on heating gives off a gas which turns lime water milky. The residue is yellow when hot but turns white on cooling. The solid A is
a. Zinc carbonate
b. Lead sulphate
c. Lead carbonate
d. Zinc sulphate

ANSWER KEY: 1- (B), 2- (C), 3- (C), 4- (B), 5- (C), 6- (C), 7- (A), 8- (B), 9- (C), 10- (A)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

24 Comments

  1. @Ayushi mam ,
    maine cgl aplication form save nahi kiya…kya fir se naya form bharna padega??? and after fee submission mere paas koi mail bhi nahi aya..please help me mam...

  2. No need to fill again. Your form has been submitted. It is happening with candidates.

  3. No need,many students are waiting,If you want you can call on UCO bank's helpline number.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD