SSC CGL 2015 : General Science Quiz

1. Grave’s disease is caused due to
a) hyperactivity of thyroid
b) hypoactivity of thymus
c) hypoactivity of thyroid
d) hyperactivity of thymus

2. Iron and manganese are removed in water by the process of
a) Chlorination
b) Filtration
c) Lime-soda treatment
d) Aeration
3.  Suspended colloidal particles in the water can be removed by the process of
a) Filtration
b) Adsorption
c) Absorption
d) Coagulation
4.  Which one of the following is called the primary pace maker of the heart?
a) A.V. Node
b) Chordae tendinae
c) A.V. Septum
d) S.A. Node
5.  The concept of ‘Carbon credit’ originated from
a) Earth Summit, Rio-de-Janerio
b) Kyoto Protocol
c) Montreal Protocol
d) None of the above
6.  Caustic soda is
a) deliquescent
b) oxidant
c) reductant
d) efflorescent
7.  Activated sludge treatment is called
a) Preliminary treatment
b) Biological treatment
c) Pre treatment
d) Chemical treatment
8.  Chiropterophily means
a) production of flowers
b) pollination by wind
c) pollination by bat
d) production of leaves
9.  Which part of the plant is used as ‘saffron’?
a) Petals
b) Stamens
c) Style and Stigma
d) Sepals
10. The property which is seen in light wave but not in sound wave is
a) Diffraction
b) Refraction
c) Polarization
d) Interference

ANSWER KEY: 1- (A), 2- (B), 3- (D), 4- (D), 5- (B), 6- (A), 7- (B), 8- (C), 9- (C), 10- (C)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

37 Comments

  1. plzz sm1 tell .. maine cgl mei sirf grads ki hi infmn. dali h.. not of 10th n12th.. koi prob toh ni hogi na…b

  2. I have forgot to enter % marks for matriculation and +2 in application of cgl and fully submitted application. what shall i do?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD