SSC CGL 2015 : General Science Quiz

1. What is laughing gas?
A. Nitrous Oxide
B. Carbon monoxide
C. Sulphur dioxide
D. Hydrogen peroxide

2. Actinides are the elements with atomic numbers from
A. 97 to 104
B. 101 to 115
C. 89 to 103
D. 36 from 43
3. The two elements that are frequently used for making transistors are
A. boron and aluminium
B.silicon and germanium
C. iridium and tungsten
D. niobium and columbium
4. In fireworks, the green flame is produced because of
A. sodium
B. barium
C. mercury
D. potassium
5. Permanent hardness of water can be removed by adding
A. chlorine
B. washing soda
C. potassium permanganate
D. bleaching powder
6. Marsh gas is
A. nitrogen
B. ethane
C. methane
D. hydrogen
7. LPG consists of mainly
A. methane, ethane and hexane
B. ethane, hexane and nonane
C. methane, hexane and nonane
D. methane, butane and propane
8. Air is a/an
A. compound
B. element
C. electrolyte
D. mixture
9.The filament of an electric bulb is made of
A. tungsten
B. nichrome
C. graphite
D. iron
10. Diamond is an allotropic form of
A. germanium
B. carbon
C. silicon
D. sulphur


ANSWER KEY: 1- (A), 2- (C), 3- (B), 4- (B), 5- (B), 6- (C), 7- (D), 8- (D), 9- (A), 10- (B)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

ร—

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

137 Comments

  1. Just abhi aae hu yr BA se…aaj se Jana km kr diya…thoda padh liya jaye ๐Ÿ™‚

  2. Its fyn…u say?? Ab to prep and mains.ki exam.date bhi aa gae…..m scared ๐Ÿ™

  3. Already told u na. Just focus more on accuracy than attemos ..thus is the fuda..do solve sets for practise ..ATB

  4. Maths ki book bta skte h koi ??
    Ache level ki.. ssc ke liye.. must be in english

  5. r.s aggarwal m ques h ye..ques….solution dekha mne….samjh hi nhi aaya….bounce ho gya :P.

  6. hahaha…yaar 5th me c waale ka hi naam lentghy lg raha tha is liye lga diya maine… ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€

  7. It is too hard to explain but may be it will help you answer is 240/11
    we have to find the one month
    equivalent principal.
    the sum to be paid in
    the first month will be Rs 10 for the first month
    Rs 9 for the second, and soon

    Thus the one month
    equivalent sum = 10 + 9 + 8 + 7 + 6 + 5 + 4 + 3 + 2 + 1 = 55

    the amount (principal
    + interest) will be Rs 11, and the interest to be paid = 11 -ยญ 10 = 1

    now the principle = 55 , interest = 1 month = 1/12 years ( converted equivalent to one month)
    Rate = 100 x 12)/ 55 = 240/11

  8. haan shi kiya… suggestion kya if u are enable enough to do self preparation to u can clear cgl on your own. haan coachng se ek profit h ki right guidance aur right support mil jata h….

  9. Mam i need guidnce for cgl . .i face prblm vth maths n gk sectn. . .whch books shld i folow plz hlp

  10. Yr cn u guide me for cgl. . . M hvng prblm vth maths n gk sctn. .hw to strt preptn for that,i dn hv any idea abt cgl exm. .wht to follow n wht to not. . . .

  11. okk… speed aur accuracy hi har exam me matter krta h. nd in cgl u know kitna tough competition ho raha h, cut off increase hua ja raha, so speed k saath marks ka b soch k preparartion kro…

  12. Is vale cgl k liye to m eligible nhi hu….nxt k liye prepare kr ri hu….nov dec m cochng b le lungi…

  13. look u u dont have to attempt 50/50 ques in quant. bas jo attempt kro wo 100% correct hona chahiye. average attempt quant me 30-35 hi ho paate h.. so jo topic padh ri ho use ekdm strongly kro ki us section k marks koi tmse na le paaye.. maths ki kaun si bookr prefer kr ri ho??

  14. Sorry for Interrupt between the conversation of your and Vartika
    RS Agrawal for Maths
    PD and chronicle for GK
    is best in my view and someone knows better option other than my suggestion please tell me also.
    Thank you

  15. Bro for banks current affairs pd,chronicle is enough,,,but standard g.k we must needed lucent g.k book and must Follow s.a quizzes daily,,,

  16. It is not repeated Quiz kumar.Some questions could be same Which is just becouse they are important from exam point of view.

  17. syllabus of bank and ssc is completely different, in maths few topics are added like mensuration,trignometry ,algebra, co-ordinate geo rest is same like bank. For GS u can prefer luecent or arihant… and most imp visit SSC adda daily, u will get more guidance here than me… :))

  18. Mam I hve Kiran publctn previoys yr papers…..nd Lucent for gk……is it enough for cgl ?

  19. Sandeep thanka for the effort buddy, much appreciated, buddy why we tried to find monthly principal?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD