SSC CGL 2015 – General Science Quiz

1. Which of the following is least infectious ?  
A. leprosy
B. hepatitis
C. tuberculosis
D. conjunctivitis

2. Which of the following is not a mosquito borne disease?  

A.  Dengue fever
B.  Malaria
C.  Sleeping sickness
D.  Filariasis
3. In certain amino acids, which one of the following elements is found in addition to carbon , hydrogen, nitrogen and oxygen?  
A.  Phosphorus
B.  Zinc
C.  Calcium
D.  Sulphur
4. Among the following elements, which one is essential for the transmission of impulses in the nerve fibre?  
A.  Calcium
B.  Iron
C.  Sodium
D.  Zinc
5. The vitamin which is very liable and easily destroyed during cooking as well as storage is  
A.  Vitamin A
B.  Vitaminb6
C.  Vitamin C
D.  Vitamin K
6. The compound used in anti-malarial drug is  
A.  Aspirin
B.  Neoprene
C.  Isoprene
D.  Chloroquin
7. Which of the following is a skin disease?  
A.  Anaemia
B.  Pellagra
C.  Osteomalacia
D.  Rickets
8. The richest source of vitamin D is  
A.  Cod liver oil
B.  Spinach
C.  Milk
D.  Cheese
9. Which of the following tests helps in diagnosis of cancer?  
A.  X-ray
B.  Urine test
C.  Blood test
D.  Biopsy test
10. Which one of the following is an enzyme?  
A.  Glucagon
B.  Insulin
C.  Somatotropin
D.  Trypsin
 
ANSWER KEY: 1- (A), 2- (C), 3- (D), 4- (A), 5- (C), 6- (D), 7- (B), 8- (A), 9- (D), 10- (D)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

34 Comments

  1. Dear ssc adda,
    I have filled the onlinefform of both ssc-cpo and ssc-cgl 2015 but have not received any confirmation email yet by ssc. Is there any problem. Please help

  2. Fci exam pattern 2015..
    120 questions in 90 minutes

    Kitne kitne question hnge har section m.?

  3. Somebody told me that a major part of gk will come .. 60 questions of gk.

    So bA please help us ..??
    What is the correct format ..??

  4. Yes friend i know..
    But my friend bought latest book of kiran publication book for fci..

    Acc. To that one .. more than 60% gk question will come ..

  5. Fci exam pattern 2015..
    120 questions in 90 minutes

    Kitne kitne question hnge har section m.?

  6. answers usi time provide karaye jaayein to shayad better ho, jise confirm krna ho kr le..

  7. answers usi time provide karaye jaayein to shayad better ho, jise confirm krna ho kr le.

  8. Vartika ji… plz suggest me books fr ssc cgl…. fr gk lucent… fr ovral refrnce suggest me among ssc cgl vvk subaraj or ssc cgl 50 prctice sets or ssc cgl disha publctns or else if there is any other buk suggest me… also fr english seperately…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?