SSC CGL 2015: General Awareness Quiz

1. How many cricketers, who have represented India in test matches, are presently Lok Sabha members?
a) Nil
b) One
c) Two
d) Three
2.Amuktamalyada is the work of?
a) Krishnadeva Raya
b) Vachcharaj
c) Kharavela
d) Allasani Peddana

3.The indentations on CDs and DVDs are called?

a) pits
b) clusters
c) tracks
d) lands
4.Which of the following is not a characteristic of the Indian economy?
a) population pressure
b) balance between heavy industry and wage goods
c) primacy of agriculture
d) low per capita income
5. Which Amendment of the Constitution deals with Political defections?
a) 50th
b) 52nd
c) 60th
d) 44th
6.An employment situation where the marginal productivity of agricultural labour is zero is known as ?
a) Seasonal unemployment
b) Cyclical unemployment
c) Disguised unemployment
d) Structural unemployment
7. CPU performance is often measure in ?
a) MHz
b) MIPS
c) Band rate
d) GB
8.The use of which of the following regional languages was popularised by the Bhakti leader, Shankaradeva?
a) Bengali
b) Brijbhasha
c) Avadhi
d) Assamese
9.Who are the price-takers under Perfect Competition?
a) industry
b) government
c) firms
d) buyers
10.Which one of the following National Park/Sanctuary is not in Rajasthan?
a) Sariska National Park
b) Sambar Wildlife Sanctuary
c) Rajaji National Park
d) Ranthambore National Park
Answers:
1.d
2.a
3.a
4.b
5.b
6.c
7.a
8.d
9.d

10.c
×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

14 Comments

  1. Good Evening ma'am !!
    Ma'am, ssc adda hindi me launch hogi kya ??
    मुझे एसएससी अड्डा हिंदी का मोड़ बनना है।

  2. Mam ye ssc walo ne RTI ka reply kiya hai (not mine ,got this pic from one of my friends) …that TIER 1 will be of qualifying nature, is it so ??
    Plz do rply…waitin……

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD