SSC CGL 2015: General Awareness Quiz

1) Spot the odd item in the following
a) Red Sea
b) Black Sea
c) Caspian sea
d) Dead sea

2) Which country will host the next meet of CHOGM (Commonwealth Heads of Government Meet) in 2013?
a) U.K.
b) Mauritius
c) Sri Lanka
d) India
3) Which schedule of the Indian Constitution prescribes distribution of seats in Rajya Sabha?
a) 3rd schedule
b) 4th schedule
c) 5th schedule
d) 6th schedule
4) Which country is the largest producer of wool?
a) U.S.A.
b) Australia
c) Britain
d) Canada
5) The Mansabdari system was introduced by
a) Shah Jahan
b) Jahangir
c) Babur
d) Akbar
6) Roger Federer won the seventh Wimbledon title in 2012. In which year, he won the sixth Wimbledon title?
a) 2008
b) 2009
c) 2010
d) 2011
7) To promote and polularise which game in India, another Indian League Tournament was launched in 2011 on the lines of IPL?
a) Volley Ball
b) Hockey
c) Basket Ball
d) Soccer
8) Which one of the following items comes under the Concurrent List?
a) Trade Unions
b) Citizenship
c) Local Government
d) Inter-State rivers
9) Which one of the following was created by the ‘Pitt’s India Act’?
a) Board of Control
b) Board of Revenue
c) Standing Council
d) Court of Directors
10) Who said in the Constituent Assembly that the Directive Principles of the State Policy are like a “Cheque on a bank payable at the convenience of the bank”?
a) K.M. Munshi
b) B.R. Ambedkar
c) Austin
d) K.T. Shah
Answers:


1.a
2.c
3.b
4.b
5.d
6.b
7.d
8.a
9.a
10.d

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

16 Comments

  1. No dear,These questions are from previous year papers,We are just guiding which kind of questions could be asked in exam.

  2. Greetings vartika. . I m very weak on g.a. How should i prepare now with around 2.5mnths left? Also, which books should i use? Thanks

  3. Kunal You have to start working on your studies from today,Use kiran publications previous year papers chapter wise solution.Focus on science section also.We have provided capsules for GA sections which could be benificial to you.Try to Complete and revise Kiran's book and capsuls atleast 20 Times.becouse instead of reading 20 books read 1 book 20 times.:)

  4. Thank you. . Have started g. A chaptrwise by kiran publication., but do i need to go for every topics?

  5. mam kiran publication book me all subject cover ho jayenge ya alag alag book leni padegi….plz repl mam

  6. mam please provide capsules for ga section so that we can have a brief notes of each subjects

Leave a comment

Leave a Reply to pie Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD