SSC CGL 2015: GA Quiz

1.When and by whom were the Asokan inscription deciphered for the first time?
a) 1787-John Tower
b) 1825-Charles Metcalfe
c) 1837-James Prinsep
d) 1810-Harry Smith
2. Open market operation refers to
a) borrowing by scheduled banks to industry and trade
b) purchase and sale of government securities by the RBI
c) borrowing by scheduled banks from the RBI
d) deposit mobilisation

3.Which one of the following African countries is not a member of OPEC?

a) Angola
b) Libya
c) South Africa
d) Algeria
4. Which day is observed as “International Day of Non-Violence”?
a) 1st May
b) 2nd October
c) 24th October
d) 30th January
5.Which one of the following is a raw material oriented industry?
a) Sugar industry
b) Petroleum refinery
c) Light engineering industry
d) Ship building
6. Which of the following is associated with Panchayati Raj?
a) Nanavati Commission
b) Balwant Rai Mehta Committee
c) Liberhan Commission
d) Shah Commission
7. When granite rocks get metamorphosed, they change into
a) Felspar
b) Gneiss
c) Quartzite
d) Marble
8. Term ‘Federal’ has been used in the Indian Constitution in
a) Part III
b) Article 368
c) Nowhere in the Constitution
d) Preamble
9. Who is the Governor of West Bengal?
a) B.L. Joshi
b) M.K. Narayanan
c) Margaret Alva
d) Shivraj Patil
10.. TRIPS and TRIMS are the terms associated with
a) IMF
b) WTO
c) IBRD
d) IDA
Answers:
1.c
2.b
3.c
4.b
5.a
6.b
7.b
8.c
9.b

10.b
×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

107 Comments

  1. hellow friends i am prashant … till now i give total 12 bank exams and did not get selected due to less marks… i am active user of bankers adda.. now i also applied for ssc cgle ….. so please guide me regards this… i want to clear this at any cost…. so please help…

  2. Welcome P.B

    You are right place. You have to work hard and We are posting few important points below which will help you to achieve your goal.

    Point – make a time table of your study and follow it regularly.

    Point: Divide the syllabus according to time table. Don't forget to put the regular revision time in between.

    Point : Read as many books as you can and solve as many
    previous years papers as you can.

    Point : Practice all the sections fully. Don't leave any section thinking it easy.

    Point: Generate or find or learn new shortcuts methods of
    solving numerical problem and memorize them.

    Point : Make a time map of which section you are going to
    solve 1st then 2nd 3rd 4th according to their time table.

    Point. Emphasize more on a section you are more comfortable
    with and solve it first.

  3. Sure sir,,, as u know I mostly come here,everybody is helpful so if I face any problem in my study ,,I will definitely ask to u or anybody else :)) thanx a ton ,,this is wat the difference between other sites and SA :))

  4. Sam ,
    If you are not comfortable with those post then you can definitely go for CGL where you will be observed as assistant.
    As you have already done MBA then I am sure you will be able to crack it.
    All the best.

  5. Sir,actually less tym for cgl or maine kabhi prep b nahi ki cgl k liye,,m focusing more on banking ,,bt cgl is different …syllabus and pattern is different …so kaise hoga Sab sir itne k tym.me…as.I filled sbi also

  6. Sir,actually less tym for cgl or maine kabhi prep b nahi ki cgl k liye,,m focusing more on banking ,,bt cgl is different …syllabus and pattern is different …so kaise hoga Sab sir itne kum tym me…as.I filled sbi also

  7. Sir bht kum tym hai cgl k liye…or aata kuch b nahi hai..i filled sbi also..kaise hoga sab 🙁

  8. Sir less tym.for cgl ..nd even I did not prepare myself for cgl..preparing for banking.only

  9. Sam…..you should go prepared for SBI first as there is only a month left……After SBI pre……you start preparing for advance maths as it contains the major portions in SSC……and I am sure that you will definitely be able to do it…..Just have faith in yourself

  10. yr seriously tell me na ..abhi tak form v fill ni kiye ..sylabus pta ho to preference easily fill kr dun

  11. Arey dear mujhe nahi pta…u know agar kuch b imp poochna hua krey to 10-6:30 poocha kro…sir or.mam.will help u out

  12. Keshari Nath Tripathi

    The Governor of West Bengal is a nominal head and representative of the President of India in the state of West Bengal. The governor is appointed by the president for a term of five years. His official residence is the Raj Bhavan. Keshari Nath Tripathibecame the governor on 24 July 2014.

  13. Can anyone tell abt d statistical investigator post n its profile.? I got through for dis post in cgl 2014..please elaborate if anyone knows.thanks

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD