SSC CGL 2015: English Quiz

1.S1:A force of exists between everybody in the universe.
P :Normally it is very small but when the one of the bodies is a planet, like earth, the force is considerable.
Q :It has been investigated by many scientists including Galileo and Newton.
R :Everything on or near the surface of the earth is attracted by the mass of earth.
S :This gravitational force depends on the mass of the bodies involved.
S6:The greater the mass, the greater is the earth’s force of attraction on it. We can call this force of attraction gravity.
The Proper sequence should be:
A.PRQS
B.PRSQ
C.QSRP
D.QSPR

2.S1:For some time in his youth Abraham Lincoln was manager for a shop.
P :Then a chance Customer would come.
Q :Young Lincoln way of keeping shop was entirely unlike anyone else’s
R :Lincoln would jump up and attend to his needs and then revert to his reading.
S :He used to lie full length on the counter of the shop eagerly reading a book.
S6:Never before had Lincoln had so much time for reading as had then.
The Proper sequence should be:
A.SRQP
B.QSPR
C.SQRP
D.QPSR
3.S1:We speak today of self-determination in politics.
P :So long as one is conscious of a restraint, it is possible to resist it or to near it as a necessary evil and to keep free in spirit.
Q :Slavery begins when one ceases to feel that restraint and it depends on if the evil is accepted as good.
R :There is, however, a subtler domination exercised in the sphere of ideas by one culture to another.
S :Political subjection primarily means restraint on the outer life of people.
S6:Cultural subjection is ordinarily of an unconscious character and it implies slavery from the very start.
The Proper sequence should be:
A.SPRQ
B.RSQP
C.SPQR
D.RSPQ
4.S1:Metals are today being replaced by polymers in many applications.
P :Above all, they are cheaper and easier to process making them a viable alternative to metals.
Q :Polymers are essentially a long chains of hydrocarbon molecules.
R :Today polymers as strong as metals have been developed.
S :These have replaced the traditional chromium-plated metallic bumpers in cars.
S6:Many Indian Institutes of science and Technology run special programmes on polymer science.
The Proper sequence should be:
A.QRSP
B.RSQP
C.RQSP
D.QRPS
5.S1:Far away in a little street there is a poor house.
P :Her face is thin and worn and her hands are coarse, pricked by a needle, for she is a seam stress.
Q :One of the windows is open and through it I can see a poor woman.
R :He has a fever and asking for oranges.
S :In a bed in a corner of the room her little boy is lying ill.
S6:His mother has nothing to give but water, so he is crying.
The Proper sequence should be:
A.SRQP
B.PQSR
C.QPSR
D.RSPQ
Directions: Q(1-6) Some proverbs/idioms are given below together with their meanings. Choose the correct meaning of proverb/idiom
6.To drive home
A.To find one’s roots
B.To return to place of rest
C.Back to original position
D.To emphasise
7.To be above board
A.To have a good height
B.To be honest in any business deal
C.They have no debts
D.To try to be beautiful
8.A man of straw
A.A man of no substance
B.A very active person
C.A worthy fellow
D.An unreasonable person
9.To smell a rat
A.To see signs of plague epidemic
B.To get bad small of a bad dead rat
C.To suspect foul dealings
D.To be in a bad mood
10.To set one’s face against
A.To oppose with determination
B.To judge by appearence
C.To get out of difficulty
D.To look at one steadily

Answers:
1.D
2.B
3.C
4.A
5.C
6.D
7.B
8.A
9.C
10.A

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

27 Comments

  1. facts for ssc cgl

    Important Facts about Planets
    Planet nearest to Sun : Mercury
    Hottest Planet : Venus
    Earth's Nearest Neighbour : Venus
    Mysterious Planet : Mars
    Largest Planet and the Largest number of satellites(112)- Jupiter
    Planet with bright rings : Saturn
    Coldest Planet : Neptune(since pluto is not a planet now)
    Brightest Planet :Venus
    Most distant Planet : Pluto
    Planet without satellite: Mercury,Venus
    Smallest Planet : Mercury
    Equal days and Nights: 21st March and 23rd September
    The Longest Day :21st June
    The shortest Day: 22nd December
    Time taken by the Sunlight to reach the Earth: About 8 minutes
    The Earth rotates round its own axis(Rotation) from West to East once in 24 hours.The main effect of the rotation is that the days and nights are formed.
    The earth revolves round the sun in about 365 and a quarter days.

  2. Few states Nicknames/Taglines and formation day :

    Andhra PRADESH :Essence of Incredible India (Rice bowl of India )-1st Oct, 1953
    Arunachal Pradesh :Land of downhill mountains (Land of the rising sun )-20th Feb, 1987
    Bihar :Blissful Bihar -15th August, 1947
    Chattisgargh :full of surprises -1st Nov, 2000
    Goa -Go Goa -30th May, 1987
    Gujarat -Vibrant Gujarat -1st May, 1960
    Haryana -Pioneer in highway tourism -1st Nov, 1966
    Himachal Pradesh -Unforgotten Himachal -15th April,1948
    J&K-Chalo Kashmir -26th Oct, 1947
    Jharkhand -A new experience -15th Nov, 2000
    Karnatka -one state many worlds-15th August, 1947
    Kerala -God owns country -1st Nov, 1956
    Madhya Pradesh :Heart of Incredible India -1st Nov, 1956
    Manipur -Jewel of India -21st Jan, 1972
    Meghalaya -Half way to Heaven -2nd April, 1970
    Nagaland -Land of festivals
    Orissa -Soul of India -15th August, 1947
    Punjab -India begins here -15th August, 1947
    Rajasthan -Incredible state of India -1st Nov, 1956
    Sikkim -Small but beautiful -16th May, 1975
    TamilNadu-Enchanting-15th August, 1947
    Tripura -Visit Agartala -21st Jan, 1972
    Uttarakhand-Exploring Uttara -9th Nov, 2000
    Uttar Pradesh -Amazing heritage grand experience -15th August, 1947
    West Bengal -Beautiful Bengal -15th August, 1947
    Dadra & Nagar Haveli -Land of natural beauty -11th August, 1961
    Lakshadweep -99% fun in 1% land -1st Nov, 1956
    Pondicherry -Give time a break -7th Jan, 1963
    ………………………………
    15th August 1947:-Bihar, Karnatka, Orissa, Punjab, TamilNadu,Uttar Pradesh, West Bengal [POT, UK, WB]
    1987:-Arunachal Pradesh, Goa, Mizoram [AGM]
    Nov, 2000:-Jharkhand, Chattisgarh ,Uttarakhand
    1956:-MP, Kerala, Rajasthan, Andaman & Nicobar ,Lakshadweep
    1st May 1960:-Gujarat, Maharashtra [GM]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD