SSC CGL 2015 : BIOLOGY QUIZ

1.Which of the following chemicals is used in photography?
A. silver bromide
B. aluminium hydroxide
C. sodium chloride
D. potassium nitrate



2.Alcoholic drink contains

A.Butyl Alcohol
B. Ethyl Alcohol
C. Propyl Alcohol
D. Methyl Alcohol
3.Name the gas used for making vegetable ghee.
A.Nitrogen
B.Oxygen
C.Sulphur
D.Hydrogen
4.Which of the following gases finds its application in extinguishing fire?
A.carbon monoxide
B.oxygen
C.carbon dioxide
D.all of the above
5.What is the chemical name of a substance which kills rats?
A.White phosphorus
B.Red phosphorus
C.Potassium cyanide
D.Ethyl Alcohol
6.The boiling point of water can be raised by
A.reducing pressure
B.increasing pressure
C.reducing heat supply
D.increasing heat supply
7.Which of the following regulates the quantum of light entering the human eye?
A.Cornea
B.Iris
C.Retina
D.None of the above
8.The chief value of perspiration is that it
A.eliminates body odour
B.improves the general health
C.opens the pores in the skin
D.regulates body temperature
9.Which of the following is rich in all the three foods – carbohydrates, proteins and fats?
A.Rice grains
B.Soyabean seeds
C.Mango fruit
D.Cabbage leaves
10.Which of the following diseases is caused by a virus?
A.Diabetes
B.Malaria
C.Smallpox
D.Tuberculosis


ANSWER KEY:
1 – (A)
2 – (B)
3 – (D)
4 – (A)
5 – (A)
6 – (B)
7 – (B)
8 – (D)
9 – (B)
10 -(C)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD