SSC 2015- Reasoning Quiz

1.A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman?
A. Son
B. Nephew
C. Grandson
D. Cousin

2.Rita told Mani,“The girl I met yesterday at the beach was the youngest daughter of the brother–in–law of my friend’s mother.” How is the girl related to Rita’s friend?
A. Daughter
B. Niece
C. Friend
D. Cousin
3.Pointing to a photograph, a lady tells Pramod, “I am the only daughter of this lady and her son is your maternal uncle.” How is the speaker related to Pramod’s father?
A. Wife
B. Sister–in–law
C. Daughter
D. Either (a) or (b)
4.1.12.91 is the first Sunday. Which is the fourth Tuesday of December 91?
A. 17.12.91
B. 24.12.91
C. 26.12.91
D. 31.12.91
5.If the second day of a month is a Friday, which of the following would be the last day of the next month which has 31 days?
A. Sunday
B. Monday
C. Wednesday
D. Data inadequate
6.Sports is related to Logo in the same way as Nation is related to
A. Animal
B. Anthem
C. Ruler
D. Emblem
7.Fish is related to Water in the same way as Bird is related to
A. Water
B. Sky
C. Food
D. Air

8.Murugan is sixth from the left end and Prasanna is tenth from the right end in a row of boys. If there are eight boys between Murugan and Prasanna, how many boys are there in the row?
A. 21
B. 23
C. 24
D. 25
9.In a queue of children, Arun is fifth from the left and Suresh is sixth from the right. When they interchange their places among themselves, Arun becomes thirteenth from the left. Then, what will be Suresh’s position from the right?
A. 8th
B. 14th
C. 15th
D. 16th
10.Sugan ranks sixteenth from the top and forty ninth from the bottom in a class. How many students are there in the class?
A. 54
B. 64
C. 65
D. 66

Answers:
1.D
2.D
3.A
4.B
5.D
6.D
7.B
8.C
9.B
10.B

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

13 Comments

  1. 2. daughter of the brother–in–law of my friend’s mother…….
    How she became cousin. ..?
    I think it should be friend..

  2. Very easy yarrr,Dont worry,,,,best method is questions assuming urself,,,,u know ur reletives,relations,,,then it will be easy,,,

  3. Relation rita ka nhi pucha.uski frnd or uski frnd ke mother ke brothr in law ki beti ka pucha h

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD