SSC 2015- History Quiz

1.Indian Constitution was amended for the first time in 
A.1950
B.1951
C.1952
D.1953

2.Who among the following was called as ‘Father of Indian Renaissance’? 
A.B. G. Tilak
B.Gopal Krishna Gokhale
C.Lala Lajpat Rai
D.Raja Ram Mohan Roy
3.The leader of the Young Bengal Movement was 
A.Dwarkanath Tagore
B.Chandrashekhar Deb
C.Ishwar Chandra Vidyasagar
D.Henry Vivian Derozio
4.Of the following kings, who was an ardent follower of Jainism ? 
A.Bimbsara
B.Mahapadma Nanda
C.Kharavela
D.Pulakesin II
5.The temples of Khajuraho were built by 
A.Chandelas
B.Pallavas
C.Chalukayas
D.Cholas
6.The Civil services in India was established by
A. Lord Rippon
B. Lord Dalhousie
C. Lord William Bentick
D. Lord Cornwallis
7.The treaty of Seringapatnam was between Cornwallis and
A. Haider Ali
B. Chand Bibi
C. Tipu Sultan
D. Nizam of Hyderabad
8.Babar entered India for the first time through
A. Sind
B. Punjab
C. Kashmir
D. Rajasthan
9. Indian Napoleon was
A. Chandra Gupta I
B. Samudra Gupta
C. Skanda Gupta
D. Chandra Gupta
10.A national religion called Din–i–Illahi was promulgated by
A. Akbar
B. Babur
C. Humayun
D. Aurangazeb

Answers:

1.B
2.D
3.D
4.B
5.A
6.D
7.C
8.B
9.B
10.A

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

16 Comments

  1. SMART Goals…. :))

    If you ask most people what is their one major objective in life, they would probably give you a vague answer, such as, "I want to be successful, be happy, make a good living," and that is it. They are all wishes and none of them are clear goals.

    Goals must be SMART:

    1. S–specific. For example, "I want to lose weight." This is wishful thinking. It becomes a goal when I pin myself down to "I will lose 10 pounds in 90 days."

    2. M–must be measurable. If we cannot measure it, we cannot accomplish it. Measurement is a way of monitoring our progress.

    3. A–must be achievable. Achievable means that it should be out of reachenough to be challenging but it should not be out of sight, otherwise it becomes disheartening.

    4. R–realistic. A person who wants to lose 50 pounds in~30 days is being unrealistic.

    5. T–time-bound. There should be a starting date and a finishing date.

  2. Wtf check answers Admin..
    Cornwalis started civil services and Khajuraho was made by chanfelas. Dont misguide others.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD