SSC 2015- History Quiz

1.In which year All India Trade Union Congress(AITUC) was formed? 
[A] 01 February 1917
[B] 31 December 1920
[C] 28 August 1921
[D] 14 November 1922

2.The Indian Independence League was set up by: 
[A] Jayaprakash Narayan
[B] Aruna Asaf Ali
[C] S.M. Joshi
[D] Rash Behari Bose

3.Who among the following Urdu poets was invited to the Second and Third round Table Conference? 
[A] Josh Malihabadi
[B] Muhammad Iqbal
[C] Faiz Ahmad Faiz
[D] Firaq Gorakhpuri

4.The first women’s university in India was founded by:
[A] Dhondo Keshave Karve
[B] Rani Ahilya Devi
[C] J.C. Kumarappa
[D] Gandhiji

5.Who said “I therefore want freedom immediately, this very night, before dawn if it can be had”? 
[A] Mahatma Gandhi
[B] Pt. Jawaharlal Nehru
[C] Annie Besant
[D] Dr. Rajendra Prasad

6.Ancient Monuments Preservation Act was passed during the Viceroyality of:
[A] Curzon
[B] Ripon
[C] Lansdowne
[D] Monto

7.Who among the following was elected as the President of All-India Khilafat Conference when it met at Delhi in 1919? 
[A] Shaukat Ali
[B] M.A. Jinnah
[C] Mahatma Gandhi
[D] Motilal Nehru

8.In March 1925, who of the following was elected as the President of the Central Legislative Assembly? 
[A] Madan Mohan Malaviya
[B] CR Das
[C] Vithalbhai Patel
[D] Motilal Nehru

9.Who among the following attended all the three Round Table Conferences? 
[A] B.R. Ambedkar
[B] Mahatma Gandhi
[C] Annie Besant
[D] Madan Mohan Malviya

10.The Cripps Mission visited India during the regime of: 
[A] Lord Linlithgow
[B] Lord Wavell
[C] Lord Wellington
[D] Lord Mountbatten

Answers:


1.B
2.D
3.B
4.A
5.A
6.A
7.C
8.C
9.A
10.A

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

10 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD