SSC 2015- English Quiz on One word substitution

1.Give off bubbles of gas
A. Efface 
B. Effloresce 
C. Effervesce 
D. Effuse

2.The scientific study of living organisms
A. Organic chemistry 
B. Biochemistry 
C. Biology 
D. Zoology
3.One who lives for mort than a hundred years
A. Demagogue 
B. Saint 
C. Meteorologist 
D. Centenarian
4.A government by the officials
A. Aristocracy 
B. Bureaucracy 
C. Monarchy 
D. Plutocracy  
5.A small waterfall or group of waterfalls flowing down a Rocky hill side is called
A. Volcano 
B. Cascade 
C. Hurricane 
D. Stream  
6.One who offers his services without charging for it
A. Philanderer 
B. Mercenary 
C. Volunteer 
D. Missionary
7.The art of making fireworks
A. Pyrotechnics 
B. Chormatics 
C. Cosmetics 
D. Numismatics
8.A system of governance controlled persons of high intellectual ability
A. Snobbery 
B. Meritocracy 
C. Democracy 
D. Oligarchy
9.An appearance of objects often simulating the appearance of water
A. Mirage 
B. Refraction 
C. Reflection 
D. Image  
10.Sudden and violent change
A. Catechism 
B. Catalysis 
C. Catacombs 
D. Cataclysm

Answers:
1.c
2.c
3.d
4.b
5.b
6.c
7.a
8.b
9.a
10.d

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

109 Comments

  1. Ssc exam form dubara bhar sakte hai kya..I want to change my preference of post need your help on this issue..

  2. D only glitch is dat if u hav submitted Part II den u cant fill up another form…otherwise no problem bro!!!

  3. 1>Sole right to make and sell some invention

    A.

    Franchise

    B.

    Authorize

    C.

    Dealership

    D.

    Patent

    2>

    A noisy and bombastic speech addressed to a large assembly

    A.

    Rhetoric

    B.

    Cacophony

    C.

    Harangue

    D.

    Oration

  4. Did not.start till,,was busy with OICL,,NICL AO and Assistant

  5. i think exam in june 2 or 3 week,,,,,plz do hard work,,,i Hope dat u will cracke d fci,,,,i know ur knowlede& abilities,,,

  6. I will start from.tmrw for fci and sbi too…I will give my best to crack

  7. Btao do yr prep Kaise krni hai..Kaise suru kru k prep may 30 tk khatam ho jaye

  8. Which state of India is known for highest per capita alcohol consumption
    [A]Gujarat
    [B]Kerala
    [C]Tamil Nadu
    [D] Telangana

  9. Maine abhi kuch ne suru kiya bs kal se sbi or fci Dono krna hai…btao kaise manage kru

  10. As of 2015, how many Presidents of China have been conferred with the Pakistan’s highest civilian award Nishan-e-Pakistan?

    [A]One

    [B]Two

    [C]Three

    [D]Four

  11. Which bank announced the launch of “Tap n Pay” new innovative NFC (Near Field Communication) based contactless payment system?
    [A]Axis Bank
    [B]HDFC Bank
    [C]ICICI Bank
    [D]Corporation Bank

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?