Special Quant Quiz (Arithmetic) SSC CGL Tier-II 2016

Q1. A train X starts from Meerut at 4 p.m. and reaches Ghaziabad at 5 p.m. while another train Y starts from Ghaziabad at 4 p.m. and reaches Meerut at 5.30 p.m. The two trains will cross each other at:
(a) 4.36 p.m.
(b) 4.42 p.m.
(c) 4.48 p.m.
(d) 4.50 p.m.
S1. Ans.(a)
Sol. Suppose, the distance between Meerut and Ghaziabad is x km.
Time taken by X to cover x km = 1 hour.
Time taken by Y to cover x km = 3/2 hours.
∴ Speed of X = x kmph, Speed of Y = (2x/3) kmph.
Let them meet y hours after 4 p.m. Then,
xy + 2xy/3 = x ⇔ y(1+2/3) = 1 ⇔ y = 3/5 hours = (3/5×60) min = 36 min.
So, the two trains meet at 4.36 p.m.

Q2. Two goods train each 500 m long, are running in opposite directions on parallel tracks. Their speeds are 45 km/hr and 30 km/hr respectively. Find the time taken by the slower train to pass the driver of the faster one.
(a) 12 sec
(b) 24 sec
(c) 48 sec
(d) 60 sec
S2. Ans.(c)
Sol. Relative speed (45 + 30) km/hr = (75×5/18) m/sec = (125/6) m/sec.
Distance covered = (500 + 500) m = 1000 m.
Required time = (1000×6/125) sec = 48 sec.

Q3. A train moves past a telegraph post and a bridge 264 m long in 8 seconds and 20 seconds respectively. What is the speed of the train?
(a) 69.5 km/hr
(b) 70 km/hr
(c) 79 km/hr
(d) 79.2 km/hr
S3. Ans.(d)
Sol. Let the length of the train be x metres and its speed by y m/sec.
They, x/y = 8 ⇒ x = 8y
Now, (x + 264)/20 = y ⇔ 8y + 264 = 20y ⇔ y = 22.
∴ Speed = 22 m/sec = (22×18/5) km/hr = 79.2 km/hr.

Q4. A train travelling at a speed of 75 mph enters a tunnel 7/2 miles long. The train is 1/4 mile long. How long does it take for the train to pass through the tunnel from the moment the front enters to the moment the rear emerges?
(a) 2.5 min
(b) 3 min
(c) 3.2 min
(d) 3.5 min
S4. Ans.(b)
Sol. Total distance covered = (7/2+1/4) miles = 15/4 miles.

∴ Time taken = (15/(4 × 75)) hrs = 1/20 hrs = (1/20×60) min. = 3 min.

Q5. A man rows to a place 48 km distant and back in 14 hours. He finds that he can row 4 km with the stream in the same time as 3 km against the stream. The rate of the stream is:
(a) 1 km/hr
(b) 1.5 km/hr
(c) 1.8 km/hr
(d) 3.5 km/hr
S5. Ans.(a)
Sol. Suppose he moves 4 km downstream in x hours. Then,
Speed downstream = (4/x) km/hr, Speed upstream = (3/x) km/hr.
∴ 48/((4/x))+48/((3/x)) = 14 or x = 1/2.
So, Speed downstream = 8 km/hr, Speed upstream = 6 km/hr.
Rate of the stream = 1/2 (8 – 6) km/hr = 1 km/hr.

Q6. The speed of a boat in still water is 10 km/hr. If it can travel 26 km downstream and 14 km upstream in the same time, the speed of the stream is:
(a) 2 km/hr
(b) 2.5 km/hr
(c) 3 km/hr
(d) 4 km/hr
S6. Ans.(c)
Sol. Let the speed of the stream be x km/hr. Then,
Speed downstream = (10 + x) km/hr, Speed upstream = (10 – x) km/hr.
∴ 26/((10 + x))=14/((10 – x)) ⇔ 260 – 26x = 140 + 14x ⇔ 40x = 120 ⇔ x = 3 km/hr.

Q7. How many kilograms of sugar costing Rs. 9 per kg must be mixed with 27 kg of sugar costing Rs. 7 per kg so that there may be a gain of 10% by selling the mixture at Rs. 9.24 per kg?
(a) 36 kg
(b) 42 kg
(c) 54 kg
(d) 63 kg

 Q8. 8 litres are drawn from a cask full of wine and is then filled with water. This operation is performed three more times. The ratio of the quantity of wine now left in cask to that of the water is 16 : 65. How much wine did the cask hold originally?
(a) 18 litres
(b) 24 litres
(c) 32 litres
(d) 42 litres

Q9. A jar full of whisky contains 40% alcohol. A part of this whisky is replaced by another containing 19% alcohol and now the percentage of alcohol was found to be 26%. The quantity of whisky replaced is:
(a) 1/3
(b) 2/3
(c) 2/5
(d) 3/5

Q10. Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1:1:2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, the price of the third variety per kg will be:
(a) Rs. 169.50
(b) Rs. 170
(c) Rs. 175.50
(d) Rs. 180

Q11. A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3:5. C joined them after six months with an amount equal to that of B. In what proportion should the profit at the end of one year be distributed among A, B and C?
(a) 3:5:2
(b) 3:5:5
(c) 6:10:5
(d) Data inadequate
S11. Ans.(c)
Sol. Let the initial investments of A and B be 3x and 5x.
A : B : C = (3x × 12) : (5x × 12) : (5x × 6) = 36 : 60 : 30 = 6 : 10 : 5

Q12. A began a business with Rs. 85,000. He was joined afterwards by B with Rs. 42,500. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3:1?
(a) 4 months
(b) 5 months
(c) 6 months
(d) 8 months
S12. Ans.(d)
Sol. Suppose B joined for x months.
Then, (85000  × 12)/(42500 × x)=3/1 or x = (85000 × 12)/(42500 × 3) = 8.
So, B joined for 8 months.

Q13. An amount of Rs. 2430 is divided among A, B and C such that if their shares be reduced by Rs. 5, Rs. 10 and Rs. 15 respectively, the remainders shall be in the ratio of 3 : 4 : 5. Then, B’s share was:
(a) Rs. 605
(b) Rs. 790
(c) Rs. 800
(d) Rs. 810
S13. Ans.(d)
Sol. Remainder = Rs. [2430 – (5 + 10 + 15)] = Rs. 2400.
∴ B’s share = Rs. [(2400×4/12)+10] = Rs. 810.

Q14. At what price should a shopkeeper mark a radio that costs him Rs. 1200 in order that he may offer a discount of 20% on the marked price and still make a profit of 25%?
(a) Rs. 1675
(b) Rs. 1875
(c) Rs. 1900
(d) Rs. 2025
S14. Ans.(b)
Sol. C.P. = Rs. 1200. S.P. = 125% of Rs. 1200 = Rs. (125/100×1200) = Rs. 1500.
Let marked price be Rs. x. Then, 80% of x = 1500 ⇒ x = ((1500 × 100)/80) = 1875.
∴ Marked price = Rs. 1875.

Q15. Two shopkeepers announce the same price of Rs. 700 for a sewing machine. The first offers successive discounts of 30% and 6% while the second offers successive discounts of 20% and 16%. The shopkeeper that offers better discount, charges ………… less than the other shopkeeper.
(a) Rs. 9.80
(b) Rs. 16.80
(c) Rs. 22.40
(d) Rs. 36.40
S15. Ans.(a)
Sol. S.P. in 1st case = 94% of 70% of Rs. 700 = Rs. (94/100×70/100×700) = Rs. 460.60
S.P. in 2nd case = 84% of 80% of Rs. 700 = Rs. (84/100×80/100×700) = Rs. 470.40
∴ Difference = Rs. (470.40 – 460.60) = Rs. 9.80



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?