Sentence Rearrangement Quiz For SSC Exams 2018-19: 4 January

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Sentence Rearrangement Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Direction (1-15): The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph

Q1. Due to poor organic matter
P- in soil is below the required
Q- incorporation, organic carbon
R- level in most parts of India
(a) RPQ 
(b) PQR
(c) QPR 
(d) PRQ
Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. The correct sequence is ‘QPR’.
Q2. Out-of-the-box statecraft
P- economic growth
Q- would bring dividends
R- in peace of mind, savings and
(a) RQP 
(b) QRP
(c) PRQ 
(d) PQR
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. The correct sequence is ‘QRP’.
Q3. Is our national identity
P- needs to be shrouded in a
Q- of such a loose character that it
R- cloak of anodyne conformity?
(a) QPR 
(b) RQP
(c) PQR 
(d) PRQ
Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. The correct sequence is ‘QPR’.
Q4. This is what comes
P- who sits below the Finance Minister
Q- and not consulting the economist
R- out of not knowing economics
(a) QRP 
(b) RQP
(c) PRQ 
(d) PQR
Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. The correct sequence is ‘RQP’.

Q5. The pith helmets
P- gone, but the blood
Q- has never dried
R- may have long
(a) RPQ 
(b) RQP
(c) PQR 
(d) QPR
Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. The correct sequence is ‘RPQ’.
Q6. Once these are passed
P- to moneylenders in cases where the interest paid
Q- by farmers/farm laborers on the loan availed is equal to the principal amount
R- by the House, loans will be deemed as ‘already paid’  
(a) PRQ
(b) QPR
(c) QRP
(d) RPQ
Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. The correct sequence is ‘RPQ’.

Q7. Uneven distribution
P- of unsuitable station or other personal reasons, as well as corruption in
Q- the transfer process, all have solution in a transparent policy
R- of teachers, inconvenience caused to them because
(a) PQR
(b) PRQ
(c) RPQ
(d) RQP
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. The correct sequence is ‘RPQ’. 


 Q8. Scientists have developed



P- a simple piece of paper to spring to life – bending
Q- folding or flattening itself on command
R- a low-cost technology that allows
(a) PRQ
(b) RQP
(c) QPR
(d) RPQ
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. The correct sequence is ‘RPQ’.

Q9. It secured support from
P- government, a significant development in itself
Q- other sections of the
R- opposition, and defeated the
(a) QPR
(b) QRP
(c) PRQ 
(d) PQR
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. The correct sequence is ‘QRP’.

Q10. Every government wants
P- all, they have so many votes
Q- to shower favors on
R- farmers; after
(a) RQP 
(b) PQR
(c) PRQ 
(d) QRP
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. The correct sequence is ‘QRP’.

Q11. The party has not just
P- vacated space for other
Q- being steadily hollowed out ideologically
R- political parties, but it is also
(a) PRQ 
(b) RQP
(c) QPR 
(d) QRP
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. The correct sequence is ‘PRQ’.
Q12. If per capita income is taken
P- as the measure then we are
Q- away from ‘great power’ status
R- still some distance
(a) PRQ 
(b) PQR
(c) QPR 
(d) RPQ
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. The correct sequence is ‘PRQ’.



Q13. India has already made
P- substantial concessions
Q- to enable a consensus
R- for the Paris pact
(a) QRP 
(b) PQR
(c) RPQ 
(d) QPR
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. The correct sequence is ‘PQR’.

Q14. One will need to watch what
P- happens in the United States
Q- presidential elections
R- after the forthcoming
(a) RPQ 
(b) QRP
(c) PRQ 
(d) QPR
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. The correct sequence is ‘PRQ’.
Q15. Three examples will
P- suffice as evidence
Q- of her backsliding
R- on long held positions
(a) QRP 
(b) RPQ
(c) PRQ 
(d) PQR
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. The correct sequence is ‘PQR’.





You may also like to read: