Sentence Improvement Quiz For SSC Exams 2018-19: 11 January

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Sentence Improvement Questions with detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.




Directions (1-15): Improve the bracketed part of the sentence. 

Q1. Serious charges of corruption were (levied against) him.
put
levelled
made
No improvement
Solution:
‘Level a charge against someone’ is an idiomatic expression which means to place a charge against someone; to accuse someone of something. Hence option B is the correct choice.
Q2. Our leaders should not (let the criminals activities to grow) in our country.
let the criminal activities to be growing
let the criminal activities to be grown
let the criminal activities grow
No Improvement
Solution:
Subject + let/make/watch/hear etc. + V1 (1st form) + object. That is to say ‘Bare Infinitive’ is used after let, make, watch, hear, behold etc.
Q3. It was suggested by the doctor that the patient (should be taken care).
should be taken care by
should be taken care to
should be taken care of
No Improvement
Solution:
‘Should be taken care’ will be followed by the correct ‘preposition’ as the sentence denotes the Passive form. Also only preposition ‘of’ is correct to use here. Hence option C improves the sentence.
Q4. If the screen (was any brighter), it would have been easier to read from the tablet.
was bright enough
was more brighter
had been brighter
No Improvement
Solution:
It is the type of closed conditional and the structure of closed conditional is:
If +subject+ had +v3 +……Subject + would have + v3.
Thus, option C is correct.
Q5. I prefer remaining silent (to) speaking falsehood.
than
more than
rather than
No improvement
Solution:
Prefer takes preposition ‘to’ with it. Hence no improvement is required.
Q6. Uncle Henry didn’t have much money, but he always seemed to (drop by) without borrowing money from relative.
give in
get by
brush up
No Improvement
Solution:
Drop by: visit without appointment.
Get by: survive.
Give in: To surrender; especially in a fight or argument.
Brush up: To practice and review your knowledge or a skill that you haven’t used in a while.
Hence option B is the correct choice.
Q7. I don’t know when I am going to (get on) writing the thank you cards for my well-wishers.
get around to
go over
come down with
No Improvement
Solution:
Get on (phrasal verb): step onto a vehicle
Get around to (phrasal verb): finally find time to do
Go over (phrasal verb): review
Come down with (phrasal verb): fall sick
Hence option A is correct.
Q8. The teacher asked them (to stop write) as soon as the peon long the bell.
to be stop writing
to stop writing
to stop written
No improvement
Solution:
Use ‘to stop writing’ in place of to ‘stop write’. The verb ‘Stop’ takes gerund form of verb i.e. V1 + ing.
Hence option B is correct.
Q9. The robber (entered into) the old man’s room very quietly.
entered
entered in
entered inside
No Improvement
Solution:
Replace ‘entered into’ with ‘entered’ as enter itself means come or go into (a place).
Hence it doesn’t take any preposition with it. Hence option A is correct.
Q10. As soon as our plan is approved, I shall favor (its’) adoption.
it
it's
its
No Improvement
Solution:
‘Its’ is a possessive determiner we use to say that something belongs to or refers to something.
Here we need ‘its’ to modify the noun.
Hence option C is correct.
Q11. We learnt that in Nubian culture the crocodile (has been considered) special.
is considered
was considered
had been considered
No Improvement
Solution:
The sentence is in ‘Past Indefinite Tense’ which makes the usage of ‘was considered’ correct.
Q12. Do take an umbrella with you (lest you do not get well).
lest you might not get well
lest you should not get well
lest you should get well
No Improvement
Solution:
‘Lest’ takes modal ‘should’ with it but tends to give an affirmative appearance to the sentence with a negative meaning, thus not followed by negative words.
Hence option C is an apt choice.
Q13. The department has been running programs (for the past two years).
from the past two years
since the past two years
the past two years
No improvement
Solution:
Present Perfect/Present Perfect Continuous Tense +………..For + Time. Moreover, ‘For’ is used for a period of time which fits well here. Hence no improvement is required.
Q14. I shall see him only if he (agreed) to bear the cost.
agrees
has agreed
had agreed
No improvement
Solution:
Simple present tense i.e. ‘Sub + V1 + s/es + Object’ is used in secondary clause if primary clause is in ‘Future Indefinite Tense’.
Hence option A is correct.
Q15. I (ran over) an old-school friend at the mall.
ran out
ran into
gave out
No Improvement
Solution:
Run over (phrasal verb): drive a vehicle over a person/thing.
Run out (phrasal verb): have none left
Run into (phrasal verb): meet unexpectedly
Give out (phrasal verb): give to many people at no cost.
Hence option B is correct.

                                                                     


You may also like to read: