Sentence Improvement Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 31 October

With the passing months, exam preparation for govt. exams viz. SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, SSC JE, SSC MTS and other prominent competitive exams is required to ace your performance in these sought after govt. job based exams. And to provide you with an extraordinary experience of learning via the best study content of ADDA247 Publication Books, we will be providing quizzes of all the four mandatory subjects let it be Quantitative Aptitude, English Language, Reasoning and General Awareness right away from ADDA247 Publication Best Books For all SSC Exams on alternate days to facilitate you with our Publication Books’ efficiency encompassed with comprehensive study material subsumed with holistic notes, Practice Sets and Exercises. 

 

Starting from today, the quizzes on SSCADDA for all SSC Exams will be based on ADDA247 Publication Books to make you experience a beneficial journey which drum up your efforts, preparation strategy and time managing skills. English Language is of utmost importance for Tier-1 and Tier-2 in all SSC Exams. Considering the same, today’s Sentence Improvement Quiz with detailed solutions is all set to catalyze your preparation.

 

 

Direction (1-15): Improve the bracketed part of the sentence. 
 
Q1. It is wishful thinking you can improve the situation by doing (with) such people.
away of
away with
from
No Improvement
Solution:
do away with means: to remove it completely.
It is wishful thinking you can improve the situation by doing away with such people is the correct usage.
Q2. Varun goes (for cinema) every Friday.
to cinema
to the cinema
in cinema
No Improvement
Solution:
“to” is a preposition which is used to add direction, thus “to” should be used after go not “for”. Moreover, ‘go to the cinema/theatre/station’ is idiomatic. Thus option (b) is correct.
Q3. The bus (had left) before I reached the stop.
would have left
leaves
will have left
No Improvement
Solution:
No improvement
Q4. In 2001, hundreds of people were killed (with) the earthquake in Gujarat.
in
to
since
No Improvement
Solution:
we use “in” when something happens in natural disaster or in any mis-happening.
Q5. His condition has only deteriorated, his life (hangs with threads).
is hanging on threads
hangs by a thread
hangs on a thread
No Improvement
Solution:
‘Hang by a thread’ is an idiom which means ‘be in a highly precarious state’. Thus option (b) is correct.
Q6. We are late because my wife took two hours to (put up) her make-up.
put on
put
put over
No Improvement
Solution:
“Put on” means to wear something. And for the “makeup” we use “wear”. Hence option (a) is correct.
Q7. Our plans for the trip fell (down) because we had no money
off
out
through
No Improvement
Solution:
Fall through( phrasal verb): come to nothing; fail and hence denotes the failure of the trip.
Q8. One minute they’re all sweet (but) caring and the next minute they stab you in the back.
if
and
only
No Improvement
Solution:
“sweet” and “caring” both are positive adjective thus they should not be joined with any contrasting conjunctions, ‘but’ is a contrasting conjunction. Thus option (b) is correct.
Q9. The pool was dry as the water (had been drained off) the day before.
has been drained off
was drained
has been drained away
No Improvement
Solution:
No improvement
Q10. Bunty did not just throw the toy, he (has broken it).
had broken it
broke it too
breaks it
No Improvement
Solution:
“Broke it too” should be used. “just” shows that there is after effect of the action also thus to show the after effect of the action done before “too” should be used and as the first part of the sentence is in past indefinite thus next should be in past indefinite also as both are cause and effect of each other. Thus option (b) is correct.
Q11. You ought not to (go) there but you did.
have gone
be going
going
No Improvement
Solution:
As the second clause shows that the event is of past thus first part of the sentence should be in past also, but in the first part of the sentence action has already been done thus perfect tense should be used thus “have gone” should be used.
Q12. Let us hurry, or else the bus (will be leaving) the stop by the time we reach there.
will leave
will have left
would have left
No Improvement
Solution:
By the time we reach there is the adverb of time, and “by that time” the action shall have been completed, thus to show completion “will have left” should be used in terms of future context.
Q13. I won’t be able to leave for office until they (arrive).
have arrived
had arrived
will have arrived
No Improvement
Solution:
No improvement
Q14. (It is no good to cry) over past failures.
It is of no good crying
It is of no good to cry
It is no good crying
No Improvement
Solution:
The gerund form of the verb “cry” is “crying.” ‘It’s no use/no good + Gerund form of verb’ is grammatically correct.
Q15. I went to sleep last night, (almost as soon as) my head hit the pillow.
no sooner then
as quickly as
almost as quickly as
No Improvement
Solution:
No improvement

                                                                      



You may also like to read: 

  Click here to know all about SSC CGL 2018 Exam

 

    
 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?