Sentence Improvement Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 2 December

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 10 English Sentence Improvement Questions and solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

Direction (1-10): Improve the bracketed part of the sentence. 

 

 

 

Q1. My brother is indifferent (about) whatever I say.


in
of
to
No Improvement
Solution:
Indifferent takes preposition “to” with it.
Direction (1-10): Improve the bracketed part of the sentence.Q1. My brother is indifferent (about) whatever I say.

in
of
to
No Improvement
Solution:
Indifferent takes preposition “to” with it.
Q2. She is (the best and wisest) girl in the class.
best and wisest
a best and a wisest
the best and the wisest
No Improvement
Solution:
Option C is correct because when two superlatives are used for a single person both will take definite article “the” with it.
Q3. Supposing (if he is arrested) what will he do?
if he will be arrested
he is arrested
if he was arrested
No Improvement
Solution:
‘He is arrested’ is the correct substitution because we can’t use suggestion ‘suppose’ and ‘if’ together.
Q4. Venezuelans (were being) deprived of food and medicines for the past year.
were
are
have been
No Improvement
Solution:
‘Subject + Present Perfect/Present Perfect Continuous Tense’ +……’for + period of time’.
And considering the given options, option C is an apt choice.
Q5. The parents should not (discriminate from) the girl child.
discriminate between
discriminate against
discriminate at
No Improvement
Solution:
The correct preposition to use with ‘discriminate’ is ‘against’. To discriminate against a group of people or in favor of a group of people means to unfairly treat them worse or better than other groups.
Q6. Bad habits must be (nipped at the bud).
nipped off the bud
nipped in the bud
nipped on the bud
No Improvement
Solution:
‘Nip in the bud’ is an idiomatic expression which means halt something at an early stage or thoroughly check something.
Hence option B is correct.
Q7. Do take an umbrella with you (lest you do not get well).
lest you might not get well
lest you should not get well
lest you should get well
No Improvement
Solution:
Lest takes ‘should’ with it but used in an affirmative sentence as it itself contains negative sense and hence is not followed by negative words.
Hence option C improves the sentence.
Q8. We have received many (anomalous) letters about this issue.
analogous
synonymous
anonymous
No Improvement
Solution:
Anonymous: not identified by name; of unknown name. Hence option C justifies the sentence.
Q9. He told (to us everything he knew.)
us everything he knew
us everything he is knowing
us everything he was knowing
No Improvement
Solution:
A basic grammar rule requires not to follow ‘to’ after using told as it already implies ‘said to’. Rest Hence option A is the correct choice.
Q10. The architects (gave their cue) for the design of the new hotel from the nearby banks.
got their cue
took their cue
demanded their cue
No Improvement
Solution:
Take your cue from someone or something (idiom): to be strongly influenced by something/someone.
Hence option B is the correct choice.

                                                         
You may also like to read:
  

 

    
  

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD