Important Sentence Improvement for SSC CGL Tier-II 2017 Solutions

Active-Passive-for-CGL-Tier-2
Dear Students, English section of CGL Tier-2 Exam is very challenging. You need to gird up your loins to score maximum marks.Today, in this English quiz we are providing Sentence Improvement holding a captivating weightage of 18-20 questions.Attempt this quiz, learn important grammar rules effectively in just a needed time and prepare for the CGL Tier-2 2017. We wish you good luck for the CGL Exam.



Directions (1-15): In the following question, a part of sentence is bold. Below are given alternatives to the bold part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose “No Improvement” option. 

Q1. Reena was enough kind to help me with money and proper guidance.
(a) Kind enough
(b) Kindly enough
(c) enough kindly
(d) No improvement
S1. Ans.(a)
Sol. When enough is used as an adverb it is used after the adjective which it modifies. When used as an adjective it is used before the noun .
Hence use ‘kind enough’ in place of ‘enough kind’  as here enough is used as an adverb qualifying the adjective ‘Kind’.

Q2. The car flew off the road and fell into the valley because Amit was driving fastest. 
(a) driving fastly
(b) driving fast
(c) drove fast
(d) No improvement
S2. Ans.(b)
Sol. Use driving ‘fast’ in place of driving ‘fastest’. Superlative degree of adjective is not needed as there is no comparison made out.

Q3. It is difficult to judge which is the older of the two brothers. 
(a) old of
(b) older
(c) elder of
(d) No improvement
S3. Ans.(c)
Sol. Use ‘elder of’ in place of ‘older of’.As elder is used for people old in age and are in blood relation

Q4. You should avail of every opportunity to practice your skill.  
(a) avail yourself of
(b) avail overselves
(c) avail
(d) No improvement
S4. Ans.(a)
Sol. ‘Avail’ takes reflexive pronoun after it.Hence option ‘a’ is correct.

Q5. A few word of gratitude are enough to express your feelings sincerely. 
(a) Few word of
(b) a few words of
(c) the few word
(d) No improvement
S5. Ans.(b)
Sol. Use ‘a few words of’ in place of ‘a few word’.As A few will take plural noun.

Q6. Sunrise is a great phenomena.
(a) Phenomenon
(b) Phenomenons
(c) Phenomenas
(d) No improvement
S6. Ans.(a)
Sol. Phenomena is a plural word, use singular noun phenomenon.As aricle ‘a’ demands singular noun.

Q7. Your would better gone now or you’ll be late.
(a) to go
(b) go
(c) going
(d) No improvement
S7. Ans.(b)
Sol.
Had better,would better,had rather,would rather, take bare infinitive i.e only first form of verb.

Q8. We went there with a view to survey the entire procedure.
(a) have been surveyed the entire
(b) surveying the entire
(c) surveying a entire
(d) No improvement
S8. Ans.(b)
Sol. With a view to is a phrasal verb that takes gerund form of verb i.e V + ing.

Q9. One third of the students has passed.
(a) Have passed
(b) Kindly enough
(c) enough kindly
(d) No improvement
S9. Ans.(a)
Sol. One third of/The rest of /Part of + Plural countable noun takes Plural verb.

Q10. I made him to do the project against his wishes.
(a) to be done
(b) to have done
(c) do
(d) No improvement
S10. Ans.(c)
Sol. Use ‘Do’ in place of to do, (make/made+ obj + + V1) i.e make when used in active voice takes bare infinitive.

Q11. Being a cloudy I decided to go out for a walk. 
(a) I Being cloudy
(b) It being a cloudy
(c) These being a cloudy
(d) No improvement
S11. Ans.(b)
If the subject is not mentioned before ‘being’ in the first part of the sentence, subject ‘I’of the 2nd fart becomes the common subject of both the parts with comes out to be incorrect in meaning. Hence, It being a cloudy must be used. 

Q12. The fact that he can’t be able to sing is known only to very few people. 
(a) is not able to
(b) couldn’t be able to
(c) can’t be
(d) No improvement
S12. Ans.(a)
Sol. Use ‘is not able to’ in place of ‘can’t be able to’. Modal CAN never takes ABLE with it as can already implies the ability of the subject.


Q13. The teacher asked them to stop write as soon as the peon long the bell. 
(a) to have stopped writing
(b) to stop writing
(c) to stop written
(d) No improvement
S13. Ans.(b)
Sol. Use ‘to stop writing’ in place of to stop write.Stop takes gerund form of verb i.e V + ing.

Q14. Sonu would had got this offer if he had attended the interview. 
(a) Would have had
(b) Would
(c) Would have
(d) No improvement
S14. Ans.(c)
Sol. Use ‘would have’ in place of would had.
If + subject + had + V3……………Subject + would +have.

Q15. I have my own house, Don’t I? 
(a) Hasn’t I
(b) Haven’t I
(c) Didn’t I
(d) No improvement
 S15. Ans.(b)

Sol. Use ‘haven’t in place of ‘Don’t I’.The affirmative sentence takes the negative question tag of the helping verb already used in the sentence.Hence Haven’t I is correct.

You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{c
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD