Sentence Completion Quiz For SSC Exams 2018-19: 18 January

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Sentence Completion Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.
Directions (1-15): Each of the following sentences has a black space and four words are given below it. Select the word you consider most appropriate for the blank space.

Q1.  Robbers often act in __________ with the police.
(a) connection 
(b) co-ordination
(c) conformity
(d) collusion
Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Collusion: the act of doing something secret or illegal with another person, company, etc. in order to deceive people.
Hence option D is the apt choice.

Q2. The latest ____________ of how children are faring in schools in rural areas indicates there has been no dramatic improvement in learning outcomes.
(a) notion
(b) assessment
(c) law
(d) conjecture
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Notion: a conception of or belief about something.
Assessment: the process of considering all the information about a situation or a person and making a judgment.
Conjecture: an opinion or conclusion formed on the basis of incomplete information.
Hence option B is the apt choice.
Q3. The ____________ of the collegium system has once again been called into question.
(a) credibility
(b) mortality
(c) empathy
(d) mendacity
Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Credibility: the quality of being trusted and believed in; reliability.
Mendacity: untruthfulness.
Hence option A is the apt choice.
Q4. The river overflowed its __________and flooded the area.
(a) limits
(b) edge
(c) bank
(d) fronts
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Bank: the land alongside or sloping down to a river or lake.
Hence option C is the apt choice.
Q5. The strike in the paper mill has resulted in the ___________ loss.
(a) comprehensive 
(b) colossal
(c) commendable 
(d) outsize
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Colossal: (esp. of something bad) very great.
Hence option B is the apt choice.
Q6. The speaker pictured a __________ picture of hunger in parts of India. 
(a) chimerical 
(b) parsimonious
(c) somnolent
(d) poignant
Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Poignant: evoking a keen sense of sadness or regret.
Hence option D is the apt choice.

Q7. The deeper ____________ is a profound disagreement among Americans on what their nation’s very soul stands for.
(a) anticipation
(b) felicity
(c) malaise
(d) lulz
Show Answer
S7. Ans.(c) 
Sol. Malaise: an uncomfortable feeling that something is wrong, especially with society, and that you cannot change the situation.
Hence option C is the apt choice.
Q8. As a rule, I tend to avoid ___________ topics of conversation which might lead to arguments.
(a) contentious
(b) compliant
(c) tractable
(d) obliging
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Contentious: causing or likely to cause an argument; controversial.
Hence option A is the apt choice.

Q9.  There is a need for a coordinated approach to ________ southern Asia of malaria.
(a) bear
(b) rid
(c) sow
(d) hold
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Rid: be freed or relieved of.
Hence option B is the apt choice.

Q10. The unruly behavior of the parliamentarians _____________ the speaker.
(a) incensed 
(b) estranged
(c) mitigated
(d) disparaged
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Incensed: very angry; enraged.
Estranged: (of a person) no longer close or affectionate to someone; alienated.
Disparaged: regard or represent as being of little worth.
Hence option A is the apt choice.

Q11. The High Court judge ____________ the orders passed by the district court.
(a) quashed 
(b) squashed
(c) killed 
(d) rented
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Quashed: reject as invalid, especially by legal procedure.
Squashed: crush or squeeze (something) with force so that it becomes flat, soft, or out of shape.
Hence option A is the correct choice.
Q12. The legislature of assembly was passed to punish brokers who __________ their client’s funds.
(a) devastated
(b) devoured
(c) emanated
(d) defalcated
Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. Devour: means read quickly or eagerly.
Emanate: of a feeling’ issue or spread out.
Defalcate: embezzle (funds with which one has been entrusted).
Hence option D is the apt choice.

Q13. We have worked hard, and the short vacation will be a welcome __________.
(a) concede
(b) respite
(c) vagrant
(d) insipid
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Respite: a short period of rest or a break from something.
Hence option B is the apt choice.

Q14. The government should appoint a panel of experts and __________ their advice on how to better technical education in India.
(a) interpret 
(b) seek
(c) enquire
(d) detect
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Seek: attempt to find. 
Hence option B is the apt choice
Q15. The payment was ____________ delayed this time because some of the supporting documents for the claim were missing.
(a) unduly
(b) unjustifiably
(c) unforeseeably 
(d) unquestionably
Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Unduly: to an unwarranted degree; inordinately.
Unforeseeably: not able to be anticipated or predicted.
Hence option A is the apt choice.




You may also like to read: 



  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD