Sentence Completion Quiz For SSC Exams 2018-19: 26 December

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Sentence Completion Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following question, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.


Q1.  Tina promised to come but she never turned ________.
(a) in
(b) off
(c) down
(d) up

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Turn in: to go to one’s bed to sleep. Also to point, curve, or fold inwards
Turn off: to stop the operation, activity, or flow of something.
Turn down: to reject or refuse someone or something:
Turn up: put in an appearance; arrive.
Hence option D is the correct choice.

Q2. The river abounds _______ fish and crocodiles. 
(a) with
(b) of
(c) at
(d) on

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Abound with: to be brimming with something plentiful. Hence the correct idiomatic expression is ‘abound with’.

Q3. The Management gave us permission to ___________with the new curriculum.
(a) go fixed
(b) go about
(c) go ahead
(d) go around

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Go ahead: proceed or be carried out or said to someone in order to give them permission to start to do something.
In the given context, the usage of ‘permission’ and ‘new curriculum’ implies that option C is the correct choice.

Q4. One should always set ________ some money for emergency.
(a) aside
(b) on
(c) down
(d) out

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Set aside something: to save for a particular purpose.
Set on: to attack someone or something.
Set down: to state officially how something should be done.
Set out: to start an activity with a particular aim.
Hence option A is the most appropriate choice.

Q5. The authorities would not ____________ to the strikers’ demands.
(a) accept
(b) accede
(c) accession
(d) access

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Accede means agree to a demand, request, or treaty and preposition ‘to’ is used after it.
Hence option is the correct choice.

Q6. We’ve had too little sleep and too ________ food, depriving our body on one hand and overloading it on the other!
(a) many
(b) more
(c) much
(d) None of the above

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. ‘Too much food’ is the correct usage. As ‘food’ is an ‘uncountable noun’ and will take ‘much’ before it.

Q7. The bitter debate in the newspapers seems oddly ____________ with the quiet, almost gentle argument between the two drivers.
(a) innocuous
(b) inclusive
(c) interesting
(d) incongruous

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Innocuous: not harmful or offensive.
Inclusive: containing or including a particular thing.
Incongruous: unusual or different from what is around or from what is generally happening.
Hence option D is the most appropriate choice.

Q8. ___________ in a massive data breach following the Cambridge Analytica scandal, Facebook has been reeling from a series of privacy scandals.
(a) exculpated
(b) embroiled
(c) endeared
(d) entreat

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Exculpate: show or declare that (someone) is not guilty of wrongdoing.
Embroil: involve (someone) deeply in an argument, conflict, or difficult situation.
Endear: to cause to become beloved or admired.
Entreat: ask someone earnestly or anxiously to do something.
Hence option B is the most appropriate choice.

Q9. The gathering finished in _______ after the United States President abruptly rejected its general agreement statement. 
(a) decorum
(b) truce
(c) congruity
(d) disarray

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Decorum: behavior in keeping with good taste and propriety.
Truce: an agreement between enemies or opponents to stop fighting or arguing.
Congruity: a point of agreement.
Disarray: a lack of order: a confused or messy condition.
Hence option D is the correct choice.

Q10. It is not easy to ___________ a young horse.  
(a) break forth
(b) break in
(c) bear out
(d) back down

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Break forth: to burst out.
Break in: to accustom to a certain activity
Bear out: to confirm.
Back down: give up a claim.
Hence option B is the correct choice.

Q11. If the servers _________ when delivering orders, they will find themselves with a bunch of angry customers.
(a) peruse
(b) dawdle
(c) spearhead
(d) impound

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Peruse: examine.
Dawdle: to waste time by moving slowly.
Spearhead: lead.
Impound: confine.
Hence option B is the correct choice.


Q12. Head coach Tom Higgins is _______ on his team and will go with the same 40 men he used last week.
(a) standing corrected
(b) steaming mad
(c) standing pat
(d) striking oil

Show Answer
S12. Ans.(c)
Sol. Stand corrected (idiom): to admit that you were wrong.
Stand pat (idiom): stick stubbornly to your opinion or decision.
Steaming mad (idiom): to be very angry.
Strike oil (idiom): to suddenly become rich or successful.
Hence option C is the correct choice.

Q13. Movement ____________ a powerful tool for developing and practising mindfulness, in addition to the widely discussed health benefits.
(a) had been provided
(b) provided
(c) provides
(d) provide

Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Present indefinite Tense i.e. Base form of the verb is required. Also following subject-verb agreement rule, singular subject takes singular verb. Hence option C is the correct choice.

Q14. Mary and Peter hope counseling will help them repair the _________ in their marital union.
(a) rupture
(b) composition
(c) endearment
(d) rasp

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Rupture: a breach of a harmonious relationship.
Hence option A is the correct choice.

Q15. The body is the_______ through which we absorb sensory perceptions of the world around us.
(a) victim
(b) conjecture
(c) interstellar
(d) conduit

Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Conjecture: an opinion or conclusion formed on the basis of incomplete information.
Interstellar: occurring or situated between stars.
Conduit: something that carries or moves information; a way of connecting two systems, etc.
Hence option D is the correct choice.

  You may also like to read: