Sentence Completion Quiz For SSC Exams 2018-19: 17 December

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Sentence Completion Questions with detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.




Direction (1-15): In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. 

Q1. Most of the houses in rural Assam are built on stilts to _______ floods and earthquakes.
succumb to
withstand
capitulate
lapse
Solution:
Withstand: remain undamaged or unaffected by; resist.
Lapse: pass gradually into (an inferior state or condition).
Hence option B is the correct choice.
Q2. Surveying the spectacular scenery from the Indian side, even as we dipped our toes in its cold waters, was __________, to say the least.
choleric
orgulous
exhilarating
chronic
Solution:
Orgulous: haughty.
Exhilarating: making one feel very happy, animated, or elated; thrilling.
Hence option C is the correct choice.
Q3. Formulation of the Common National Standards was _________ to standardize facilities and services that would be available to tourists.
insipid
insinuative
imperative
impertinent
Solution:
Insipid: lacking flavour; weak or tasteless.
Insinuative: provoking a change of outlook and especially gradual doubt and suspicion.
Imperative: of vital importance; crucial.
Impertinent: not showing proper respect; rude.
Hence option C is the correct choice.
Q4. To protest the move, the United Forum of Bank Unions (UFBU), a ________ of nine bank unions has called for a nation-wide strike.
consortium
corrigendum
allusion
referendum
Solution:
Consortium: an association, typically of several companies.
Corrigendum: a thing to be corrected, typically an error in a printed book.
Allusion: an expression designed to call something to mind without mentioning it explicitly; an indirect or passing reference.
Referendum: a general vote by the electorate on a single political question which has been referred to them for a direct decision.
Hence option A is the correct choice.
Q5. As soon as I get on campus, I plan on requesting a schedule change because two of my classes are _________.
interlocutor
coeval
entwined
intertwined
Solution:
Interlocutor: a person who takes part in a dialogue or conversation.
Coeval: of the same age or existing at the same time as another person or thing.
Entwine: wind or twist together; interweave.
Intertwine: cross or be crossed intricately together; interweave.
Hence option B is the correct choice.
Q6. The morning light had only then begun ________ and the mountains turned red as the sun made its way up.
of strengthening
to strengthening
for strength
to strengthen
Solution:
The infinitive case ‘to + V1’ will be used with ‘begun’. Hence Option D is the correct choice.
Q7. Browsing the festive store window displays nearby, I come across a bright green shopfront, _______ with the most intricate Christmas ornaments.
blemished
denuded
adorned
divested
Solution:
Blemish: spoil the appearance or quality of (something).
Denude: to remove a valuable possession or quality.
Adorn: make more beautiful or attractive.
Divest: deprive something of (a particular quality).
Fitting in the context, option C is the correct choice.
Q8. Prominent among them is an embellished clock with a ___________ of Lady Justice.
figurine
vestige
remnant
dregs
Solution:
Figurine: a statuette, especially one of a human form.
Remnant: a part or quantity that is left after the greater part has been used, removed, or destroyed.
Dregs: the most worthless part or parts of something.
Hence option A is the correct choice.
Q9. Leaving the huge art collection behind, I wander through the quaint Old Town’s streets and steep inclines __________ I stumble across a decorated doorway.
neither
because
so
until
Solution:
Stumble: trip or momentarily lose one's balance; almost fall.
Until: up to (the point in time or the event mentioned).
Fitting in the context, option D is the correct choice.
Q10. She used to ________ in the college canteen, surrounded by a crowd of admirers.
lose ground
hold court
be the fit of blues
be a small fry
Solution:
Hold court (idiom): to be surrounded by people who listen to what you say because they consider you interesting or important.
Q11. The bank _______________ his house as he had failed to pay the instalments despite repeated warnings.
mobbed
confiscated
hijacked
captured
Solution:
Confiscate: take or seize (someone's property) with authority.
Hence option B is the correct choice.
Q12. The officer walked in front, leaning on a stick and __________ limping.
marginally
imperceptibly
slightly
a little
Solution:
Slightly: to a small degree; not considerably.
Hence option C is the correct choice.
Q13. Technological improvements did not decrease human beings’ _____________ to wage war.
routine
propensity
nature
pattern
Solution:
propensity: an inclination or natural tendency to behave in a particular way.
Hence option B is the correct choice.
Q14. _________ between the staff and management led to eventual collapse of the business.
readiness
abrasion
irritation
friction
Solution:
friction: conflict or animosity caused by a clash of wills, temperaments, or opinions.
Hence option D is the correct choice.
Q15. ______________ eye witnesses, the news reporter said that six armed men robbed the bank.
eluding
observing
quoting
referencing
Solution:
Quoting: to iterate or to perform or utter repeatedly.
Hence option C is the correct choice.

                                                             

You may also like to read: