Sentence Completion Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 8 December

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Sentence Completion Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following question, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. To ease unrest in our company, the boss made a speech to ___________ policy changes were coming.
(a) repudiate
(b) aver
(c) confute
(d) arraign

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Aver: to verify or prove to be true in pleading a cause.
Repudiate: to reject as untrue or unjust.
Confute: to overwhelm in argument.
Arraign: to find fault with; censure.
Hence option B is the correct choice

Q2. Even though I was nervous during my presentation, I tried to project a ___________ of calmness while speaking. 
(a) surmise
(b) semblance
(c) veracity
(d) fence

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Semblance: an outward appearance of something; an assumed appearance.
Surmise: suspect.
Hence option B is the correct choice.

Q3. At that time he ___________ a novel for two months.
(a) had been writing
(b) was writing
(c) had been written
(d) should written

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. An action that began before a certain point of time in the past and was continuing at the given point of time in the sentence. Time expressions like since last year, for last year/few days are generally put after perfect continuous tense.
Hence option A is the correct choice.

Q4. He did not go because he was busy yesterday. I wish he __________with you.
(a) would go
(b) could go
(c) were gone
(d) has had gone

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. With the word ‘wish’, ‘could’ is used when we wish that something that has happened already should have happened otherwise. Hence option B is the correct usage.
Hence option B is the correct choice.

Q5. The force of the storm caused the chairs to __________ on the deck of the cruise ship.
(a) unbend
(b) straighten
(c) ascend
(d) careen

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Careen: to move swiftly in an uncontrollable manner, sometimes from one side to another side.
Hence option D is the correct choice.

Q6. Politicians requested both the warring communities to ________ restraint.
(a) depict
(b) enforce
(c) show
(d) exercise

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Restraint means a rule or an agreement that prevents something from growing or increasing.
Depict: portray in words; describe.
Enforce: cause (something) to happen by necessity or force.
Exercise: an action or actions intended to improve something or make something happen.
But as a request is made, only option D fits in the context.

Q7. Mary and Peter hope counseling will help them repair the _________ in their marital union
(a) rupture
(b) composition
(c) endearment
(d) rasp

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Rupture: a breach of a harmonious relationship.
Hence option A is the correct choice.

Q8. Providence smiles ________ those who are diligent.
(a) with
(b) in
(c) upon
(d) through

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. Here ‘upon’ is used as more formal term for ‘on’, especially in abstract senses.
Hence option C is the correct choice.

Q9. The baby looked__________ the toffee with greedy eyes.
(a) upon
(b) into
(c) in
(d) at

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Look upon: to consider or think of someone or something in a stated way.
Look at someone/something: to direct your eyes towards someone or something so that you can see them.
Hence option D fits in the context.

Q10. The government allocated Rs 1,000 Cr for __________________ of historical monuments.
(a) resurrection
(b) revival
(c) resumption
(d) restoration

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Resurrection: a supposed act or instance of a dead person coming back to life.
Resumption: the action of beginning something again after a pause or interruption.
Revival: an improvement in the condition, strength, or fortunes of someone or something.
Restoration: the action of returning something to a former owner, place, or condition.
Hence option D fits in the context.

Q11. Put your own house_______ order before preaching others.
(a) within
(b) into
(c) in
(d) to

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. In order: in the correct condition for operation or use.
Hence option C fits in the context.


Q12. The High Court judge ____________ the orders passed by the district court.
(a) quashed
(b) squashed
(c) killed
(d) rented

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Quashed: reject as invalid, especially by legal procedure.
Squashed: crush or squeeze (something) with force so that it becomes flat, soft, or out of shape.
Hence option A is the correct choice.

Q13. His success is worthy of ______________.
(a) copying
(b) aping
(c) simulation
(d) emulation

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Simulation: a situation or event that seems real but is not real, used especially in order to help people deal with such situations or events.
Emulation: effort to match or surpass a person or achievement, typically by imitation.
Hence option D fits in the context.


Q14. As the improvement in his situation was ______________, the doctor did not discharge him.
(a) marginal
(b) tiny
(c) microscopic
(d) negated

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Marginal: relating to or at the edge or margin.
Hence option A is the correct choice.


Q15. The unruly behavior of the parliamentarians _____________ the speaker.
(a) incensed
(b) estranged
(c) mitigated
(d) disparaged

Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Incensed: very angry; enraged.
Estranged: (of a person) no longer close or affectionate to someone; alienated.
Disparaged: regard or represent as being of little worth.
Hence option A is the correct choice.

You may also like to read: 
  


    



  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD