Sentence Completion for SSC CGL Tier-II 2017

Active-Passive-for-CGL-Tier-2
Dear Students, English section of CGL Tier-2 Exam is very challenging. You need to gird up your loins to score maximum marks.Today, in this English quiz we are providing Sentence Completion which may hold up little weightage of 4-5 questions but practising them will boost your other heavy weightage sections as Sentence Completion or Fill In The Blanks demand correct usage of words and a strong vocabulary.Attempt this quiz, learn effectively in just a needed time and prepare for the CGL Tier-2 2017. We wish you good luck for the CGL Exam.

Directions(1-15): Sentences are given with blanks to be filled in with  an appropriate word.Four alternatives are suggested for each question.Choose the correct alternative out of the four and indicate it by the appropriate option.

Q1. The lanes in that odd city are often __________ because the garbage lying there is a common sight.
(a) faulty
(b) malodorous
(c) immaculate
(d) diligent
S1. Ans.(b)
Sol. Malodorous is an adjective which means smelling very unpleasantly and hence fits in the context well.

Q2. The huts were __________ on fire by some anti-social elements.
(a) opened
(b) burst
(c) set
(d) shot
S2. Ans.(c)
Sol. Option ‘C’ makes the sentence meaningful as ‘set on’ means to put (something or someone) in a particular place.

Q3. We have worked hard, and the short vacation will be a welcome __________.
(a) concede
(b) respite
(c) vagrant
(d) insipid
S3. Ans.(b)
Sol. ‘Respite’ is a noun that means a short period of rest or a break from something which makes the sentence meaningful.

Q4. They have finally succeeded in __________ the management to hold intensive discussions on issues pertaining to employed benefits.
(a) recommending
(b) compelling
(c) imposing
(d) entrusting
S4. Ans.(b)
Sol. ‘Compelling’ is an adjective that means evoking interest, attention or admiration in a powerful irresistible way that fits in the context very well.

Q5. His speech __________ the need for the media to play an important role to bring focus on social evils.
(a) reflected
(b) communicated
(c) stressed
(d) addressed
S5. Ans.(c)
Sol. ‘Stressed’ will be most appropriate word to be placed on here, which means giving particular emphasis or importance to (a statement or idea) while rest of the three don’t fit in the context.

Q6. For the demands of the students, the class monitor was __________ berated by the principal at a school.
(a) privately
(b) ignominiously
(c) magnanimously
(d) fortuitously
S6. Ans.(b)
Sol. ‘Ignominiously’ is an adjective which means deserving or causing public disgrace or shame while magnanimous means generous or forgiving and fortuitous means happening by chance rather than intention. Hence, option B  fits in the context well.

Q7. It was difficult to __________ information from the terrified natives. 
(a) elicit
(b) illicit
(c) occasional
(d) evade
S7. Ans.(a)
Sol. ‘Elicit’ means to evoke or to draw out, hence fits in the context well while other three don’t make the statement meaningful.

Q8. Survival of mankind itself is in danger due to __________ of atomic weapons.
(a) regularisation
(b) perpetuation
(c) proliferation
(d) suspension
S8. Ans.(c)
Sol. ‘Proliferation’ is a noun that means rapid increase in the number or amount of something, that fits in the context well.

Q9. I have no __________ intention on offering this advice, I seek no personal advantage on prestige.
(a) nominal
(b) altruistic
(c) incongruous
(d) ulterior
S9. Ans.(d)
Sol. ‘Ulterior’ means something unexpressed, hidden or concealed while incongruous means ‘not in harmony’. So among all the four options. Option ‘d’ fits the context well.

Q10. The two artists __________ markedly in their temperaments, one was reserved and courteous, the other rude and boastful.
(a) changed
(b) differed
(c) appeared
(d) similar
S10. Ans.(b)
Sol. ‘Differ’ is a verb that means disagree or to be in dispute. Hence, going along the meaning of statement, option ‘B’ fits the context well.

Q11. The government should appoint a panel of experts and __________ their advice on how to better technical education in India.
(a) interpret
(b) seek
(c) solicit
(d) heed
S11. Ans.(b)
Sol. ‘Seek’ is a verb which means attempt to find. While ‘Solicit’ means ask for, request or apply for, So, among all the four options, option ‘B’ fits the context

Q12. The most obvious reason for his lack of popularity was his __________ to find fault with others.
(a) reluctance
(b) premonition
(c) propensity
(d) superiority
S12. Ans.(c)
Sol. ‘Propensity’ is a noun that means an inclination or natural tendency to behave in a particular way while Premonition is a strong feeling that something ‘unpleasant’ is about to happen and ‘Reluctance’ means ‘unwillingness’. Hence, option ‘C’ fits the context.

Q13. He __________ many examples in support of his view point.
(a) sighted
(b) sited
(c) cited
(d) seated
S13. Ans.(c)
Sol. ‘Cite’ is a verb that means ‘refer to’. Hence fits in the context.

Q14. Let us finish the __________ of the task tomorrow.
(a) residue
(b) rest
(c) remains
(d) reserve
S14. Ans.(b)
Sol. Option ‘B’ makes the sentence meaningful and fits in the context. While other three options don’t make any sense regarding the statement.

Q15. The legislature of assembly was passed to punish brokers who __________ their client’s funds.
(a) devastated
(b) devoured
(c) emanated
(d) defalcated
S15. Ans.(d)

You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{c
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD