Science Quiz (Physics) SSC CPO ,SSC CHSL, SSC CGL 2016

Dear Readers today we are providing you a Physics quiz for SSC CGL 2016, SSc CPO, SSC CHSL, and Railways.

1.When a stone is thrown upward to a certain height, it possesses –
(a) potential energy 
(b) kinetic energy
(c) wind energy 
(d) sound energy


2.kilowatt hour is the unit of –
(a) time 
(b) power
(c) energy 
(d) force

3. A fast wind can turn the blades of a windmill because it possesses
(a) potential energy 
(b) kinetic energy
(c) chemical energy 
(d) heat energy

4. Splitting of Uranium nucleus releases
(a) kinetic energy 
(b) potential energy
(c) nuclear energy 
(d) chemical energy

5. A bullet fired from a gun possesses
(a) potential energy 
(b) kinetic energy
(c) wind energy 
(d) solar energy

6. Potential energy of your body is minimum when you –
(a) are standing
(b) are sitting on a chair
(c) are sitting on the ground
(d) lie down on the ground

7. Work is defined as
(a) Force per unit time 
(b) Force over a distance
(c) Force per unit distance 
(d) None of the above

8. The S.I. unit of energy is
(a) joule 
(b) newton
(c) metre/second 
(d) newton-metre

9. What is the sign of the work performed on an object in uniform circular motion?
(a) Zero 
(b) Positive
(c) Negative
(d) Depends on the particular situation

10. What is the magnitude of the work done by a force acting on a particle instantaneously?
(a) Zero 
(b) Positive
(c) Negative 
(d) None of these



Answers:
1 (a) 
2 (c) 
3 (a) 
4 (c) 
5 (b) 
6 (d) 
7 (b) 
8 (a) 
9 (a) 

10(a)



×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD