Latest SSC jobs   »   Science Quiz ( Chemistry ) for...

Science Quiz ( Chemistry ) for SSC CGL, SSC CPO, SSC CHSL

Dear Readers,We are today providing you a Chemistry Quiz which is for SSC CGL 2016, SSC CPO, SSC CHSL  .
Science Quiz ( Chemistry ) for SSC CGL, SSC CPO, SSC CHSL_40.1


1.The father of modern chemistry is –
(a) Priestley
(b) Lavoisier
(c) Dalton
(d) Mendeleeff

Answer – (B)

2.A pure substance can only be –
(a) compound
(b) an element
(c) an element or a compound
(d) a heterogeneous mixture

Answer – (C)

3.The credit for the discovery of transuranic element goes to –
(a) Hahn
(b) Rutherford
(c) Seaborg
(d) Curie

Answer – (C)

4.The most abundant metal in earth crust is –
(a) iron
(b) magnesium
(c) calcium
(d) aluminium

Answer – (D)

5.Which one of the following is not an element –
(a) diamond
(b) ozone
(c) silica
(d) graphite

Answer – (C)

6.An alloy is – 
(a) a compound
(b) an allotropic form
(c) an isomer
(d) a mixture

Answer – (D)

7.Name the scientist who stated that matter can be converted into energy –
(a) Boyle
(b) Lavoisier
(c) Avogadro
(d) Einstein

Answer – (D)

8.Sodium carbonate crystals lose water molecules. This property is called –
(a) hygroscopy
(b) deliquescence
(c) efflorescence
(d) none of these

Answer – (C)

9.The law of constant proportions was enunciated by –
(a) Dalton
(b) Berthelot
(c) Avogadro
(d) Proust

Answer – (D)

10.The best standerd of atomic mass is –
(a) carbon–12
(b) oxygen–16
(c) hydrogen–1.008
(d) chlorine– 35.5

Answer – (A)