Science Quiz Based on NCERT

‘The Living Organisms and Their surroundings’ and ‘Motion and Measurements’
1. Living organisms throw body wastes from its bodies by a process called ________.
A.reproduction
B.digestion
C.respiration
D.excretion

2. The habitats of the plants and animals that live on land are called ________ habitat.

A.mountain
B.land
C.marine
D.terrestrial

3. Which of the following is a/an abiotic component?
A.trees
B.dog
C.bacteria
D.rocks

4. Which one of the following in NOT a predator?
A.Eagle
B.Bear 
C.Antelope
D.Lion
5. Sea animals like dolphins and whales breathe through ______.
A.nose
B.blow holes
C.gills
D.fins

6. Beating of drum can be term as which of the following type of motion?
A.rectilinear motion
B.periodic motion
C.circular motion
D.rotatory motion 

7. In _________ an object moves such that its distance from a fixed point remains the same.
A.curvilinear motion
B.translatory motion
C.circular motion
D.rectilinear motion

8. Name the scientist who suggested MKS (metre, kilogram, second) system which later became SI (International System of Units)?
A.Napoleaon Bonaparte
B.Galileo Galilei
C.Isaac Newton
D.Giovanni Giorgi

9. Standard (SI) unit of length is _____
A.centimetre
B.metre
C.inches
D.foot

10. Motion of wheel of a car is an example of _________
A.circular motion
B.translatory motion
C.rectilinear motion
D.curvilinear motion 
Answers :
1.D
2.D
3.D
4.C
5.B
6.B
7.C
8.D
9.B
10.D

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD